VIDEO | Dictatura de la Phenian vrea să dea bine la „export”. Coreea de Nord își schimbă propaganda

Regimul de la Phenian pare interesat să își modernizeze aparatului de propagandă. În ultimele luni, s-au înmulțit conturile de Youtube și Twitter care promovează țara și care construiesc o imagine îmbunătățită a Coreei de Nord în exterior, transmite BBC.

Poate că cel mai puternic contrasta este de găsit în cazul uneia dintre cele mai cunoscute simboluri ale propagandei nord-coreene – Ri Chun-Hee.

Prezentatoarea buletinului de știri de la televiziunea de stat nord-coreeană, fața propagandei nord-coreene de decenii, contrastează puternic cu Un A, o tânără vloggeriță care publică clipuri pe Youtube, în limba engleză, despre viața din capitala Phenian.

„Această operațiune este centrată aproape în totalitate pe femei frumoase. Tipul specific de sex-appeal nord-coreean este introdus în această campanie. Se încearcă schimbarea felului în care oamenii percep Coreea de Nord”, este de părere Colin Zwirko, jurnalist din Seul specializat informații și știri din Coreea de Nord.

Această campanie reprezintă „o nouă încercare de a lupta  împotriva mesajului anti-nord-coreean care a devenit prevalent în media occidentală. Încearcă să ajungă la publicul tânăr de pe Twitter și Youtube și să prezinte cât de modernă este Coreea de Nord. Cu toate acestea, conținutul este încă foarte plin de propagandă”, mai spune Zwirko.

Sandra Fahy, expertă în situația din Peninsula Coreeană, subliniază următoarele: „Coreea de Nord a început această campanie, cred eu, începând cu 2014, când ONU a publicat raportul cu privire la situația respectării drepturilor omului din această țară, bazat pe interviuri cu nord-coreeni care au părăsit țara. Acum, Coreea de Nord oferă acest acces, dar oferă un acces mediat, artificial. Spre exemplu, când privim imaginile dintr-un vlog care arată un carnaval, observăm că sunt mult mai mulți adulți decât copii, iar toată lumea pare că este de aceeași vârstă.

Imaginile de la un restaurant sunt în același stil – nimeni nu este în restaurant, cu excepția a doi angajați și doi clienți care mănâncă, amândoi singuri. Totul pare foarte regizat până în punctul în care arată extrem de artificial.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here