VIDEO | După ce au jefuit vehicule agricole în valoare de 5 milioane de dolari din Ucraina, rușii au descoperit că echipamentele erau imobilizate de la distanță

Trupele ruse din Melitopolul ocupat au furat toate bunurile de la un dealer de mașini agricole și le-au transportat în Cecenia, relatează CNN, citând un om de afaceri local. Dar hoții au avut o surpriză neplăcută, informează onet.pl.

După ce au parcurs mai bine de 1.100 km cu echipamentul furat, hoții nu l-au putut folosi, deoarece s-a dovedit că a fost blocat de la distanță.

În ultimele săptămâni, au crescut rapoartele despre furtul de utilaje agricole, cereale și chiar materiale de construcție de către soldații ruși, pe lângă jefuirile masive de aparate de uz casnic. Însă furtul de utilaje agricole valoroase dintr-un magazin american John Deere din Melitopol arată o operațiune din ce în ce mai organizată care a folosit chiar și transportul militar rusesc, notează CNN.

Există și înregistrări pe rețelele de socializare care arată practica rușilor de a lua mașini agricole din Ucraina.

 

*Ministrul adjunct al Agriculturii: Trupele ruse au furat deja mii de tone de cereale

Trupele ruse au furat deja „câteva sute de mii de tone” de cereale în teritoriile ocupate ale Ucrainei, a anunţat ieri la televiziunea de stat viceministrul ucrainean al Agriculturii Taras Vysotsky, citat de Reuters. Wysocki și-a exprimat îngrijorarea că majoritatea celor 1,5 milioane de tone de cereale stocate în teritoriile ocupate vor cădea pradă rușilor.

Ministerul ucrainean de Externe a condamnat vineri într-o declarație specială „acțiunile criminale ale Rusiei legate de așa-numita expropriere a culturilor, adică furtul de cereale în regiunea Herson”.

„Furând cereale, ceea ce invadatorii numesc „expropriere”, Rusia urmează calea staliniștilor și a naziștilor, au spus diplomații ucraineni.

Ministerul Afacerilor Externe a subliniat că recoltarea cerealelor din regiunea Herson și blocarea transportului cerealelor în porturile ucrainene și pe rutele maritime amenință securitatea alimentară mondială. Diplomații au amintit că Ucraina furnizează hrană pentru aproape 400 de milioane de oameni din întreaga lume, cerealele ucrainene sunt exportate în mod tradițional în Europa, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Asia.

„Prin activitățile sale ilegale, Rusia jefuiește de fapt nu numai Ucraina, ci și consumatorii din străinătate. Națiunile Unite estimează că aproximativ 1,7 miliarde de oameni se pot confrunta cu sărăcia și foametea din cauza întreruperilor aprovizionării cu alimente ca urmare a unui război pe scară largă. „În plus, Rusia continuă să blocheze în mod intenționat însămânțarea în Ucraina prin distrugerea mașinilor agricole și efectuând lovituri cu rachete în toată țara noastră”, se arată în comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe a subliniat că furtul cerealelor ucrainene este o altă dovadă a acțiunilor distructive ale Rusiei, care încalcă principiile de bază ale Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) – asigurarea securității alimentare și depășirea foametei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here