VIDEO | Erupţie vulcanică în La Palma: Mai multe clădiri din apropierea vulcanului Cumbre Vieja, înghiţite de lavă

Mai multe clădiri situate în apropierea vulcanului Cumbre Vieja de pe insula spaniolă La Palma au fost înghiţite de râuri de lavă la primele ore ale zilei de sâmbătă, informează Reuters.

 

Lava a distrus cel puţin patru clădiri din satul Callejon de la Gata, au declarat martori oculari pentru Reuters.

Sâmbătă au avut loc o serie de 37 de mişcări seismice, cea mai semnificativă având magnitudinea 4.1, a transmis Institutul Geologic din Spania, informează Agerpres.

De la începutul erupţiei, pe 19 septembrie, lava a distrus circa 1.150 de clădiri şi 480 de hectare de teren, potrivit unei postări pe Twitter făcute sâmbătă de serviciul Copernicus al Uniunii Europene.

Circa 6.000 de persoane au fost evacuate din casele lor din La Palma, o insulă din arhipelagul Canarelor, cu o populaţie de aproximativ 83.000 de locuitori.

Foto: (c) Juan Medina/REUTERS (Agerpres)

Fulgere au fost semnalate în apropierea erupţiei la începutul zilei de sâmbătă. Un studiu publicat în 2016 de revista Geophysical Research Letters a descoperit că fulgerele pot apărea în timpul erupţiilor vulcanice deoarece coliziunea particulelor de cenuşă creează o sarcină electrică.

 

Aeroportul din La Palma a fost redeschis sâmbătă, după ce fusese închis de joi din cauza cenuşii acumulate pe piste, a informat operatorul aeroportuar Aena, precizând că toate celelalte aeroporturi din Insulele Canare sunt operaţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here