VIDEO | Fost ministrul al Apărării de la Chișinău: George Simion s-a întâlnit cu rezidentul FSB

Sursa: Facebook

George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, transmite inliniedreapta.net.

Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova în 2015-2016, a vorbit într-un interviu acordat ILD despre o întâlnire pe care George Simion ar fi avut-o la Cernăuți, în urmă cu 12 ani, cu rezidentul FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei. După expulzarea lui Simion din R. Moldova în 2015, dl. Șalaru, atunci deputat la Chișinău, l-a contactat pe șeful SIS (Serviciul de Informații și Securitate al RM) ca să îi ceară explicații. Șeful SIS a declarat că a primit această informație de la serviciile ucrainene, care îl monitorizează de mulți ani, și că la Chișinău, „Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, om al serviciilor rusești” și ideolog al Partidului Comuniștilor din R. Moldova.

„George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat și i-au trimis datele și în Republica Moldova și probabil și în România, că în 2011, nu mai știu luna, George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului. Și acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt. Asta mi-a spus director SIS. Mi-a mai spus că chiar la noi în Moldova, George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești”, a declarat Anatol Șalaru.

Prin acțiunile lui din ultimii ani, spune dl. Șalaru, George Simion a reușit să discrediteze mișcarea unionistă din R. Moldova, dovadă sunt cele 0,4% pe care AUR le-a luat la alegerile parlamentare din 2021. Atunci unioniștii au ales să voteze cu Maia Sandu. Liderul partidului AUR a fost asemuit de fostul ministru cu Iurie Roșca, proeminent unionist la începutul anilor 90, convertit la rusofilie și ajuns șeful propagandei oficiale a Rusiei în RM, Sputnik.

În 2017, Iurie Roșca a fost gazda ideologului rus pro-Kremlin Alexandru Dughin la București, unde acesta a ținut o conferință, la Sala Dalles.

George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului. Acțiunile lui nu sunt ceea ce credem noi că sunt”

Costin Andrieș: L-ați cunoscut pe George Simion?

Anatol Șalaru: Da, l-am cunoscut pe George Simion. Prima dată a venit la parlament, fiind deputat în 2014-2015, a venit cu o delegație de parlamentari din România. A venit și el, mi-a dat tricouri cu Acțiunea 2012, Basarabia e România. Atunci l-am cunoscut. Nu a vorbit mult George Simion, auzisem de el. S-au discutat mai multe chestii, noi eram de la Partidul Liberal.

Costin Andrieș: El cum era perceput atunci?

Anatol Șalaru: Era perceput ca un unionist din România, care vrea unirea, așa îl percepeam și eu. Este un unionist și asta pentru mine însemna foarte mult, fiindcă eu am fost unionist întotdeauna. Șocul cel mare a venit atunci când el a fost expulzat din Moldova și nu mi-am dat seama de ce. Cum poate să fie expulzat cineva care este unionist, prietenul Republicii Moldova. Cred că la începutul anului 2015, primăvară, dacă-mi amintesc bine.

Eu fiind deputat, am avut o întâlnire cu directorul de la SIS (Serviciul de Informații și Securitate din R. Moldova) și pe care l-am întrebat de ce și-a permis îl expulzeze. SIS este serviciul care monitorizează cetățenii străini care vin în Republica Moldova (echivalentul SRI). El mi-a spus că a coordonat toate acțiunile cu serviciile din România și a fost informat din timp serviciile echivalente din România despre expulzarea lui George Simion.

Și mi-a spus: George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat și i-au trimis datele și în Republica Moldova și probabil și în România, că în 2011, nu mai știu luna, George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului. Și acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt. Asta mi-a spus director SIS. Mi-a mai spus că chiar la noi în Moldova, George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești. Și probabil că s-a mai întâlnit. Eu nu am făcut cunoștință cu documentele și mă bazez pe ce mi-a spus atunci, în timpul acela, directorul SIS-ului, o persoană foarte bine informată.

Pentru mine a fost un șoc, nu l-am crezut, nu am acceptat, n-am vrut să mă împac cu ideea că George Simion, în care credea atâta lume, ar fi cumva un provocator al serviciilor rusești. Dar când am văzut ulterior toate acțiunile lui, încercările lui de a destabiliza situația și de a compromite unioniștii. A fost anulată această interdicție, că noi ne-am bătut pentru el, am cerut să se anuleze interdicția. N-am crezut nicio clipă că este adevărat ceea ce ni s-a spus atunci.

Eu am cerut, am avut declarații publice în care am cerut să fie anulată, fiindcă George Simion este un mare patriot și în mare unionist și intențiile lui sunt sincere. Dar acum, când vedem luările de poziție ale AUR-ului față de războiul din Ucraina, îmi dau seama că nu este chiar așa cum se pretindea a fi, se dorea a fi. Și mai târziu am avut de multe ori legături cu George Simion, întâlniri, și mi-am dat seama cine de fapt este această persoană și cine este AUR, și ce a vrut să facă în Republica Moldova.

Costin Andrieș: Asta schimbă perspectiva, pentru că el se legitimează cu trecutul lui unionist, că are o istorie in spate, un trecut, „noi de ani de zile muncim pentru unionism, pentru România, pentru nu știu ce”.

Anatol Șalaru: Ce făcea el era în interesul FSB-ului, fiindcă el a discreditat mișcarea unionista în Republica Moldova și a discreditat-o probabil și aici, și discreditează și acum. El s-a identificat cu unionismul mulți ani la rând. În Republica Moldova, noi am încercat să explicăm oamenilor, să le arătăm că noi, unioniștii, suntem oameni care vrem ca Republica Moldova să se dezvolte, să se apropie de Uniunea Europeană, se apropie de România, că unioniștii sunt constructivi. Unioniștii își doresc binele Republicii Moldova. Propaganda rusă întotdeauna ne-a calificat drept extremiști, că unioniștii vor să distrugă aia, că unioniștii vor să îi alunge pe ruși, unioniștii vor să interzică limba rusă, unioniștii sunt provocatori, unioniștii vor vărsare de sânge. Ceea ce a făcut George Simion a confirmat, de altfel, argumentele propagandei rusești.

Și și faptul că AURl a luat la alegeri 0,4% vorbește despre faptul că lumea nu i-a sprijinit și că ei, într-un fel sau altul, au discretat mișcarea unionistă. Iar unioniștii adevărați au încercat să se alipească la altă mișcare, să se distanțeze de George Simion și de unioniști extremiști. Fiindcă unionismul nu este un act, unionismul este un proces îndelungat astăzi, în condițiile actuale. Numai un război în Republica Moldova ar putea face ca unionismul astăzi să explodeze. Dar deocamdată lumea lumea este conservatoare și nu se dă foarte ușor la schimbări. De aceea unioniștii la ultimele alegeri din 2021, au votat pentru Maia Sandu, n-au votat pentru Vlad Bilțchi, n-au votat pentru partidele unioniste, fiindcă e suficient ca unul să vină să discreteze toată mișcare unionistă.

Astăzi în Republica Moldova nu se mai vorbește despre George Simion. Era cunoscut între era cunoscut printre multă lume bună.Asta îi explică scorul lor dezastruos, faptul că și asupra lui Vlad Bilețchi au planat foarte multe învinuiri și suspiciuni de colaborare ba Placatniuc, ba cu Cavcaliuc, ba cu atlcineva, și faptul că George Simion a procedat așa cum a procedat. De exemplu, când el a fost expulzat, nu s-a prezentat la judecătorie, unde urma să fie judecat cazul. El nu s-a prezentat, i-a sfidat, a fost reținut și dus până la vama română, a trecut vama română, controlul la poliția de frontieră, mai departe a ajuns pe la Huși, sau pe la Crasna și a postat o poză cu el plin de sânge, care spunea că poliția din Moldova, l-a bătut și l-a umplut de sânge. Nu înțeleg de ce a așteptat să meargă 50km ca să se șteargă de sânge, dar poliția de frontieră din România a făcut un comunicat prin care a explicat că George Simion, atunci când a trecut vama în România, nu era lovit, nu era bătut și nu avea urme de lovituri, vânătăi sau sânge pe față.

Continuarea – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here