VIDEO | Gaze lacrimogene și răniți în a doua seară de proteste violente anti-carantină, la Belgrad şi Novi Sad

Zeci de poliţişti şi protestatari au fost răniţi în manifestaţiile care au avut loc în faţa Parlamentului sârb şi în apropierea primăriei din oraşul Novi Sad, după ce autorităţile şi-au exprimat intenţia de a reimpune carantina pe perioada weekend-urilor din cauza creşterii numărului de contaminări cu noul coronavirus, relatează BBC, preluat de News.ro.

Protestele au început paşnic marţi seară. Studenţi şi familii au participat, fiind nemulţumiţi de decizia autorităţilor. Când demonstraţia a ajuns la Parlament, poliţia a intervenit şi a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.

Naţionaliştii de extremă dreaptă au fost învinuiţi că au alimentat protestele şi teoriile conspiraţiei cu privire la pandemie.

Preşedintele sârb Alexander Vucic a condamnat miercuri evenimentele, pe care le-a caracterizat ca „cea mai brutală violenţă politică” din ultimii ani şi a făcut apel la încetarea protestelor, subliniind că există riscul creşterii infectărilor.

Miercuri seară, poliţia s-a confruntat din nou cu protestatarii, care au aruncat cu pietre şi sticle incendiare.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi în Novi Sad, al doilea cel mai mare oraş sârb. Imagini suprinse arată un incendiu în primărie, iar în oraşul Nis, protestatarii au aruncat cu pietre înspre sediul partidului aflat la putere.

Serbia a înregistrat în ultimele zile o creştere a numărului de infecţii cu noul coronavirus. Marţi a fost raportat cel mai mare număr de decese de până acum. Într-un mesaj televizat, Vucic a spus că au fost înregistrate 13 decese, că 120 de oameni sunt conectaţi la ventilatoare şi că 4.000 sunt trataţi în spitale.

Situaţia, a mai spus el, este alarmantă în Belgrad. Pentru capitală, preşedintele a impus o interdicţie privind adunările mai mari de 5 persoane, dar şi una de circulaţie, începând cu ora 18.00, vineri seară, şi 05.00, luni dimineaţă.

Vucic a adăugat că aceste măsuri pot fi extinse la nivel naţional.

Miercuri, preşedintele a spus că interdicţia de circulaţie ar putea să nu fie totuşi impusă în capitală, dar că vor fi anunţate măsuri restrictive. Echipa care se ocupă de răspunsul la criza provocată de Covid-19 urmează să ia o decizie joi.

Serbia, cu o populaţie de aproximativ 7 milioane de locuitori, a înregistrat până în prezent puţin peste 17.000 de cazuri de Covid-19 şi 341 de decese, potrivit datelor Johns Hopkins University. În ultima perioadă au fost raportate zilnic în jur de 300 de cazuri noi.

De la începutul epidemiei aici a fost impusă starea de urgenţă pentru mai multe localităţi.

Opoziţia a acuzat preşedintele că a ridicat restricţiile prea devreme, în luna mai, permiţând organizarea de meciuri de fotbal cu spectatori, între altele. O altă acuzaţie a fost aceea că, în primele săptămâni, Guvernul nu a raportat numărul real de decese asociate Covid-19.

Unele restricţii au fost reinstalate săptămâna trecută în zone în care există focare. Prim-ministrul Ana Brnabic a fost huiduită în timpul unei vizite la Novi Pazar, unul dintre cele mai afectate oraşe din ţară.

În urma confruntărilor violente din capitală, autorităţile au spus că 43 de poliţişti au fost răniţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here