Sursa foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că în prezent în spitalele din ţară sunt 3.065 de paturi de terapie intensivă pentru toţi pacienţii, informează Agerpres. Șeful statului a afirmat marţi că, în următoarele zile, încă 123 de paturi suplimentare vor fi disponibile la secţii de Terapie Intensivă, în spitale din Capitală, în contextul gestionării crizei COVID-19. Preşedintele Iohannis a declarat de asemenea că pentru stoparea răspândirii noului coronavirus este nevoie de implicarea tuturor cetăţenilor.

Preşedintele Iohannis a avut marţi o şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, vicepreşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, Dorel Săndesc, şi cu şeful Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă I – Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” Bucureşti, col. dr. Dan Corneci.

Șeful statului a arătat că a dorit să aibă o discuţie aplicată cu experţi recunoscuţi de terapie intensivă şi cu ministrul Sănătăţii şi că aceştia i-au prezentat o analiză a resurselor de la terapie intensivă la nivel naţional.

Şeful statului a precizat că Guvernul a elaborat o strategie de creştere a capacităţii de terapie intensivă la nivel naţional chiar de la începutul pandemiei şi că în tot acest timp Ministerul Sănătăţii a desfăşurat mai multe proiecte de achiziţii de ventilatoare, monitoare, paturi şi alte echipamente pentru secţiile de ATI.

El a exemplificat că, în perioada aprilie-octombrie, creşterea capacităţii de ventilatoare în secţiile ATI a fost de 73% şi că până în decembrie se va adăuga încă 15%.

Asta însemnând că, practic, de la începutul pandemiei până acum, capacitatea s-a dublat pe ventilatoare”, a spus Iohannis.

Şeful statului a menţionat că planul strategic pentru următoarea perioadă prevede etape clare de implementare şi urmăreşte deschiderea unor noi capacităţi de terapie intensivă distribuite la nivel naţional, precum cele de la Oradea, Constanţa, Craiova, în locaţii nou construite cu destinaţii de terapie intensivă sau care se vor transforma în secţii de terapie intensivă.

Iohannis a subliniat că situaţia epidemiologică atât la nivel european, cât şi la nivel naţional se agravează constant.

Numai în ultima zi am avut peste 100 de români care au pierdut lupta cu virusul. Ne aşteaptă o perioadă foarte dificilă şi sunt necesare eforturi susţinute pentru a ţine sub control epidemia”, a atenţionat Iohannis. 

„La acest moment, avem, conform rapoartelor din secţiile de ATI, 3.065 de paturi de terapie intensivă pentru toţi pacienţii, nu doar COVID, 2.252 de ventilatoare mecanice, 2.756 de monitoare şi o serie întreagă de echipamente achiziţionate cu diverse surse de finanţare. La acestea se adaugă 5 unităţi de terapie intensivă mobilă, 2 spitale modulare şi un modul ATI cu un total de 169 de paturi„, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni. Preşedintele Iohannis a afirmat marţi că, în următoarele zile, încă 123 de paturi suplimentare vor fi disponibile la secţii de Terapie Intensivă, în spitale din Capitală, în contextul gestionării crizei COVID-19.

Am solicitat foarte concret date despre Bucureşti şi aici vom avea în şapte spitale o extensie a capacităţii de Terapie Intensivă şi pot să vă spun că în următoarele maximum zece zile vom avea, suplimentar faţă de ce există acum, 123 de paturi de Terapie Intensivă”, a arătat el.Pentru a stopa răspândirea virusului, este nevoie şi de implicarea noastră, a tuturor cetăţenilor. Oricâte măsuri ar lua autorităţile, acestea nu vor fi suficiente dacă nu suntem cu toţii parte a acestui efort naţional de a salva cât mai multe vieţi„, a mai declarat Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here