VIDEO Lituania se pregătește de calamitate nucleară

În perioada 1-5 octombrie, Lituania derulează un amplu exercițiu național în cadrul căruia se simulează un scenariu de accident nuclear după modelul celui petrecut în 1986 la centrala Cernobîl din Ucraina.

Lituanienii sunt îngrijorați de distanța foarte mică dintre Vilnius și noua centrală nucleară pe care autoritățile din Belarus o vor inaugura în regiunea Astravets.

Circa 50 de kilometri separă capitala Lituaniei de centrala nucleară.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda consideră centrala nucleară belarusă o amenințare la adresa „siguranței naționale” a Lituaniei, transmite Radio Europa Liberă.

Autoritățile de la Vilnius au luat deja o măsură de precauție, cheltuind 1 milion de dolari pentru provizii de tablete din iod.

O serie de incidente

Mai multe incidente au avut loc pe șantierul viitoarei centrale nucleare din Belarus începând cu 2012, anul în care au debutat lucrările de construcție.

Guvernul de la Vilnius a exprimat îngrijorări legate de lipsa de transparență a oficialilor de la Minsk, menționând faptul că au fost anunțați prea târziu în legătură cu un anumit incident. Este vorba despre o carcasă de 330 de tone, care urma să acopere reactorul nuclear al uzinei. Carcasa a alunecat de pe platforma macaralei, provocând pagube serioase pe șantier.

De altfel, Belarus a ignorat recomandările internaționale, după tragedia de la centrala Fukushima Daiichi din 2011, în legătură cu distanța de peste 100 de kilometri care trebuie să existe între o centrală nucleară și o mare aglomerare urbană.

Zona, expusă activității seismice

De asemenea, autoritățile de la Vilnius s-au plâns în nenumărate rânduri comunității internaționale în legătură cu faptul că zona noii uzine are un risc seismic crescut.

Cele două reactoare nucleare ale instalației de 2.400 de megawați au fost construite de agenția nucleară rusă de stat Rosatom. Rusia finanțează, prin împrumuturi, o parte din construcția centralei, în schimbul exclusivității la aprovizionarea cu combustibil a stabilimentului industrial.

Reactorul nr. 1 al centralei va fi pus în funcțiune până la sfârșitul acestui an, urmând ca reactorul nr. 2 să devină funcțional până la finele lui 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here