Viorica Dăncilă Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un proiect de ordonanță de urgență care viza exproprierea unui imobil, guvernul condus de Viorica Dăncilă a făcut o analiză dură, dar realistă, a sistemului public de sănătate, afirmând că el nu va face față unei „viitoare situații de criză posibile”, dezvăluie Newsweek România.

Documentul este semnat de fostul premier Viorica Dăncilă și datează din 21 martie 2018. Se împlineau peste cinci ani de guvernare PSD, timp în care partidul a promis, de mai multe ori, modernizarea sistemului sanitar din România și construirea a opt spitale regionale și a unui spital metropolitan în București. PSD nu a făcut nimic din toate astea.

Ordonanța de Urgență privind transmiterea unui imobil din domeniul public al statului și administrarea Societății Române de Televiziune în domeniul public al municipiului București este importantă deoarece este însoțită de o expunere de motive.

Din care aflăm cât de gravă este situația infrastructurii sanitare și spitalicești la nivelul României și al Bucureștiului. În pofida recunoașterii acestui fapt, guvernul Dăncilă nu a făcut nimic pentru a ameliora această situație în cele 18 luni cât a mai stat la guvernare după elaborarea documentului. Iar acest aspect este decontat azi de populația care se confruntă cu o epidemie de coronavirus.

Documentul arată că guvernul știa foarte exact unde s-a ajuns și cu ce se confruntă

 ajuns și cu ce se confruntă

„Reforma asistenței medicale cu paturi presupune reevaluarea spitalelor pe niveluri de competență care să includă criterii pentru îngrijirea integrată a pacientului critic și a cazurilor complexe, cu spitale regionale cu înalt nivel de performanță, cu personal, cu infrastructură și finanțare adecvată”, se arată în document.

Chiar la început, documentul asumat de premierul Viorica Dăncilă recunoaște ceea ce vedem în aceste zile: „starea infrastructurii sistemului de sănătate din România este precară și necesită atenție imediată pentru a evita viitoare situații de criză posibile”.

Dezastrul din București

Când vine vorba de București, analiza guvernului PSD arată deficiențe exact în domeniul pneumologiei, foarte solicitat în aceste momente.

„Având în vedere faptul că, deși în prezent în municipiul București există un număr aparent mare de spitale, 19 administrate de Primăria Capitalei și 32 administrate de Ministerul Sănătății, serviciile medicale către populație nu sunt prestate la nivelul așteptărilor din ce în ce mai mari ale cetățenilor

– specialități medicale deficitare: terapie intensivă, mari arși, pneumologie, chirurgie toracică, hematologie, anatomie patologică ”, se arată în document.

Articolul integral poate fi citit AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here