VIDEO | Mada 9, Primul supercar fabricat de talibani în Afganistan

Afganistanul a dezvăluit recent ceea ce ar putea fi prima sa mașină sport, iar oficialii talibani laudă isprava inginerilor afgani, scrie Business Insider.

Duminică, Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt oficial al talibanilor, a distribuit un videoclip pe Twitter cu mașina făcând drifturi în zăpadă. El a spus că mașina este o onoare pentru țară, potrivit The Telegraph .

 

Vehiculul, numit Mada 9, a fost construit pe parcursul a cinci ani, de o companie numită Entop , cu o echipă de 30 de ingineri și designeri de la Institutul Tehnic Vocațional din Afganistan, potrivit unui raport al Tolo News, un canal de știri local din Afganistan . 

Șeful școlii, Ghulam Haidar Shahamat, a declarat pentru presă că motorul este „suficient de puternic” pentru a permite șoferului să mărească viteza. Dar, a menționat el, motorul este de la o Toyota Corolla din anul 2000.

„Scopul principal este instalarea unui motor electric în el”, a adăugat el.

 

Nu este clar care sunt specificațiile mașinii sau cât de repede poate merge. Nu există videoclipuri cu mașina care se mișcă cu viteză mare sau care face manevre dificile, în afara videoclipului distribuit de purtătorul de cuvânt al talibanilor.

Mohammad Riza Ahmadi, designerul Mada 9, a declarat pentru Tolo News că speră că mașina va fi un exemplu pentru afgani.

„Această mașină va fi un ambasador și va circula prin Afganistan și va transmite oamenilor valoarea științei”, a spus el.

Un videoclip promoțional al mașinii începe cu o fotografie a deșertului, presărat cu gloanțe, înainte de a se apropia de un bărbat. După ce trece pe o potecă de gloanțe, bărbatul se apropie de un vehicul acoperit, pentru a dezvălui în sfârșit Mada 9.

 

Economia Afganistanului s-a prăbușit de la preluarea țării de către talibani, în august 2021. Potrivit Institutului pentru Pace al SUA, economia țării s-a micșorat cu 20 până la 30% în decurs de un an, sub controlul regimului taliban.

Peste un milion de afgani au fugit din țară între octombrie 2021 și ianuarie 2022, a dezvăluit The New York Times, citând cercetători în domeniul migrației .

În ianuarie 2022, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a tras un semnal de alarmă națiunilor, cu privire la starea îngrozitoare a Afganistanului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here