VIDEO | Militanți ai opoziției ruse, atacați în Siberia cu un „compus chimic”

Militanţi ai opoziţiei ruse susţin că au fost atacaţi marţi de un necunoscut care a aruncat în birourile lor din Siberia o sticlă cu un „compus chimic”, două persoane fiind transferate la spital pentru a fi examinate, relatează Agerpres, care citează AFP.

Potrivit Olgăi Guseva, militantă a Fondului de luptă împotriva corupţiei (FBK) al opozantului Aleksei Navalnîi, atacul s-a produs la sediul coaliţiei „Novosibirsk 2020”, în oraşul siberian cu acelaşi nume. Această formaţiune politică face campanie împotriva partidului la putere şi a comuniştilor pentru alegerile regionale din 13 septembrie.

„Sediul Coaliţiei Novosibirsk 2020 tocmai a fost atacat: un necunoscut s-a precipitat în birou şi a spart o sticlă plină cu un compus chimic necunoscut. În birou se desfăşura o conferinţă la care participau circa 50 de persoane”, a scris ea pe Twitter.

Potrivit tinerei, sediul a fost cuprins de un „miros foarte picant, insuportabil”.

Directorul FBK, Ivan Jdanov, a precizat la rândul său pe Twitter că două persoane au fost transportate la spital pentru a fi examinate. El a publicat imagini filmate de camerele pentru supraveghere care arătau un bărbat ce purta o haină cu glugă şi mască chirurgicală intrând în sediu, după care a aruncat o sticlă în interior şi a fugit.

Potrivit media de opoziţie MBKh, poliţia sosită la faţa locului a stabilit că substanţa în chestiune este un produs antiseptic utilizat în medicina veterinară, care degajă „un puternic miros dezagreabil”.

Acest atac intervine după otrăvirea, în luna august, a principalului opozant rus Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic de tip Noviciok, potrivit medicilor germani care îi asigură tratamentul medical la Berlin. El a putut fi scos luni din coma artificială indusă în care fusese plasat de trei săptămâni.

Aleksei Navalnîi a fost spitalizat în timp ce făcea campanie în Siberia pentru alegerile regionale din septembrie şi lucra la anchete pentru demascarea corupţiei elitelor din regiune. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here