VIDEO | Moment rar: un disident chinez se întâlnește acasă cu copilul și soția, după patru ani de pușcărie

Avocatul chinez specializat în drepturile omului, Wang Quanzhang, a fost eliberat după cinci ani de închisoare, în primii patru fiindu-i interzise vizitele din partea familiei. Fusese acuzat de subminarea puterii, într-o țară care, din punct de vedere economic, mimează capitalismul, dar în care Partidul Comunist controlează cu o mână de fier și economia, și posibilitățile de exprimare.

South China Morning Post prezintă revenirea emoționantă a lui Wang acasă, unde îl așteptau un copil mic și soția recent ieșită din spital.

Bărbatul, în vârstă de 44 de ani, fusese eliberat cu trei săptămâni mai devreme, dar nu a avut voie să se alăture familiei imediat. El a încercat să facă acest lucru când a aflat că femeia fusese internată în spital, dar a fost împiedicat de poliție.

În cele din urmă, oficialii chinezi au cedat, pe fondul presiunii publice create în jurul acestui caz, lăsându-l pe Wang să vină acasă. Totuși, bărbatul a fost urmărit de câțiva polițiști în civil, care au încercat apoi să intre în apartamentul lui Wang din Beijing. Au renunțat, după ce apropiații lui Wang i-au amenințat că sună și ei la poliție.

Din cauza coronavirusului, activistul trebuie să petreacă 14 zile în carantină.

„Este total schimbat. Nu-și putea aminti nici ce a avut de mâncare la prânz”

În iunie 2019, soția disidentului, Li Wenzu, și fiul au reușit să-l vadă pentru prima oară în cei patru ani de când fusese închis. „Este total schimbat… era așa de agitat, de anxios, încât nici n-am putut vorbi cu el. Era ras în cap, bărbierit curat, mai slab cu peste 13 kilograme, pielea mai întunecase și memoria confuză. Avea o listă cu lucruri pe care să ni le spună. Ne-a zis că a fost tratat bine, dar nu-și putea aminti nici ce a avut de mâncare la prânz”, povestea femeia, după vizita la închisoare.

Wang Quanzhang s-a numărat printre sutele de avocați pentru drepturile omului și activiști săltați de organele de ordine de la Beijing, în timpul așa-numitei represiuni 709 din 2015 – evenimentul și-a luat numele de la data la care a început, 9 iulie. Wang a fost ultimul udecat.

Soția sa, Li, a luptat pentru a se face dreptate în cazul soțului ei, pe care nu l-a putut vizita în primii patru din cei cinci ani de detenție. Pe lângă plângeri înaintate autorităților, a mărșăluit pe o distanță de 120 de kilometri, de la Beijing până la Tianjin, unde credea la acea vreme că Wang fusese încarcerat. Apoi, s-a ras în cap, într-un protest public legat de soarta soțului ei.

Mulți dintre avocații și activiștii care au fost eliberați de atunci au spus că au suferit torturi fizice și mentale în timp ce erau în detenție. Aceste relatări coroborate cu faptul că Wang a fost izolat de familie și de avocați i săi mult timp, nasc îngrijorări serioase cu privire la starea în care se află.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here