VIDEO | O avocată turcă moare în închisoare, după 238 de zile de greva foamei. La 42 de ani, mai cântărea 30 de kilograme. Reacții puternice

Sursa: Twitter

O avocată turcă încarcerată a murit la Istanbul după ce a făcut timp de 238 de zile greva foamei, pentru a cere un ”proces echitabil”, omoartea care provoacă o indignare puternică în Turcia, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Condamnată anul trecut la peste 13 ani de închisoare cu privire la ”apartenenţă la o organizaţie teroristă”, Ebru Timtik a intrat în greva foamei în februarie, pentru a cere un nou proces.

Avocata, care se alimenta doar cu apă îndulcită, infuzii şi vitamine în timpul grevei foamei, mai cânărea doar 30 de kilograme când a murit, joi seara, potrivit rudelor sale.

Ebru Timtik avea 42 de ani.

Vineri, ciocniri au avut loc scurt timp între apropiaţi ai avocatei şi poliţie, când mulţimea venită la înmormântare a scandat sloganuri şi lozinci revoluţionare.

Poliţişti au folosit gaze lacrimogene şi au împins mulţimea cu scutul, potrivit unor reporteri AFP.

”Statul criminal va fi tras la răspundere”, au strigat persoane prezente, după ce au depus flori şi roba lui Ebru Timkit pe mormânt.

Ciocniri au avut loc şi anterior, când dricul care purta corpul lui Ebru Timtik a plecat de la Consiliul Medicinei Legale de la Istanbul, unde a fost efectuată o autopsie, fără ca familia să fie prezentă.

Un omagu i-a fost adus avocatei în faţa Baroului din Istanbul, iar apoi o rugăciune funerară a avut loc într-un lăcaş de cult alevit, o ramură heterodoxă a islamului.

Sute de persoane care scandau „Ebru Timtik este nemuritoare” au pătrusn în lăcaş, în jurul căruia a fost desfăşurat un important dispozitiv al poliţiei, a constatat AFP.

Lupte politice

Alături de Aytac Unsal, un confrate aflat de asemenea în greva foamei în închisoare, Ebru Timtik era membră a Asociaţiei Avocaţilor Contemporani – specializată în apărarea cazurilor politice sensibile.

Autorităţile turce acuză această asociaţie de legături cu organizaţia marxist-leninistă radicală DHKP-C, o grupare care a comis mai multe atentate şi care este catalogată drept ”teroristă” de Ankara şi aliaţii săi occidentali.

Ebru Timtik a apărat familia lui Berkin Elvan, un adolescent mort în 2014 după ce a fost rănit în timpul manifestaţiior antivernamentale de la Gezi din 2013.

Luna trecută, un tribunal de la Istanbul a refuzat să o elibereze pe Ebru Timtik, în pofida unui raport medical care arăta că starea sănătăţii sale nu-i mai permitea să rîmână în închisoare.

O cerere similară a fost depusă în august la Curtea Constituţională, fără succes.

În locul unei eliberări, Ebru Timtik şi Aytac Unsal au fost transferaţi la spitale diferite, în iulie.

”În șoc”

Moartea avocatei a emoţionat numeroşi reprezentanţiaii societăţii civile din Turcia, dar şi din Europa.

Consiliul Barourilor Euripene (CCBE), alcătuit din barourile din 45 de ţări din Europa, s-a declarat ”în şoc” în urma decesului lui Ebru Timtik.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, CCBE îi cere să ceară ”să se facă tot ceea ce poate pentru a-l salva pe avocatul Aytac Unsal”, care-şicontinuă greva foamei, ”de la un sfârşit atât de tragic”..

Bruxellesul consideră că moartea lui Ebru Timtik evidenţiază ”lacune grave” în sistemul judiciar turc.

Soarta ”tragică” a avocatei ”ilustrează în mod dureros nevoia urgentă ca autorităţile turce să trateze în mod credibil situaţia drepturilor omului în ţară”, a subliniat Peter Stano, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE).

”Acest deces este o ruşine pentru istoria justiţiei turce”, a declarat vineri, într-un comunicat Baroul de la Istanbul, enumerând încălcările dreptului la un proces echitabil cărora le-au fost victimă Ebru Timtik şi alţi membri ai Asociaţiei Avocaţilor Contemporani.

Prin înlocuirea unor judecători care au dispus eliberarea lor, anunţarea verdictului fără că apărarea să se poată exprima adecvat, procesul a fost întru totul ”nedrept”, şi-a exprimat indignarea Baroul din Istanbul.

”Ebru Timtik a fost trimisă la moarte sub ochii nooştri”, a reacţionat pe Twitter Sezgin Tanrikulu, un deputat CHP (social-democrat).

Autorităţile turce nu reacţionat faţă de moartea avocatei.

Ministrul turc de Interne Suleyman Soylu a declarat pentru agenţia Anadolu că va depune plângere împotriva membrilor Asociaţiei Baroului din Istanbul pentru că a desfăşurat o banderolă a ”uneiorganizaţiei teroriste” la balconul său. Această banderolă o reprezenta pe Ebru Timkit.1 COMENTARIU

  1. Și voi îl pupati în cur pe acest criminal… trebuie arestat și împușcat…!!!pentru crimele făcute în ultimii ani…la Nurnberg cu el..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here