De ce își închid acum granițele Ungaria, Polonia și Ucraina. Explicațiile oferite de guvernanți. Mesajul sumbru al Angelei Merkel

Deja s-a declanșat butonul de panică privind valul doi al pandemiei de Covid-19 în Europa Centrală și de Est. Vineri, Ungaria a luat decizia de a-și închide granițele pentru cetățenii străini începând cu 1 septembrie, pentru a limita creșterea contagiunii.

Poate părea cel puțin bizară hotărârea radicală a Budapestei, ținând cont de numărul relativ mic al cazurilor zilnice de Covid-19, prin comparație cu România. Pe 28 august, Ungaria a înregistrat 132 de noi cazuri, în timp ce țara noastră a înregistrat 1.318. Ungaria are în total 5.511 cazuri de coronavirus, din care 614 decese.

De altfel, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a cerut clarificări Ungariei în legătură cu această decizie intempestivă.

„Pe fondul informațiilor apărute în spațiul public referitoare la unele decizii ale Guvernului Ungariei cu privire la adoptarea de noi măsuri pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează ca au fost deja solicitate, prin Ambasada României la Budapesta, clarificări cu privire la conținutul deciziilor amintite și impactul acestora asupra cetățenilor români care călătoresc în Ungaria și respectiv prin Ungaria, ca stat de tranzit, către alte state europene, precum și în privința cetățenilor români, lucrători transfrontalieri. În egală măsură, a fost transmisă și solicitarea ca autoritățile române să fie informate cât mai rapid asupra modului de implementare a deciziilor respective”, transmite MAE.

Detaliile oferite până acum de autoritățile de la Budapesta?

De la 1 septembrie străinii vor putea intra în ţară doar în cazuri justificate. Excepţie de la regulă vor face convoaiele militare, tranzitul umanitar şi călătoriile de afaceri sau umanitare. Detaliile acestor măsuri şi excepţiile la aplicarea măsurii vor fi definitivate sâmbătă, în cadrul unei reuniuni la care va participa şi Viktor Orban.

În ceea ce priveşte cetăţenii ungari care se întorc din străinătate, Gergely Gulyas a spus că ei vor putea ieşi din carantină numai după două teste negative la COVID-19.

Şeful de cabinet al lui Orban a mai spus că aceste reguli pentru combaterea pandemiei de COVID-19 vor fi în vigoare cel puţin o lună.

Guvernul ia în considerare mai multe reguli privind modul în care fanii vor putea participa la meciul din Supercupa Europei dintre Bayern Munchen şi Sevilla de pe 24 septembrie, de la Budapesta, a adăugat Gulyas.

„Numărul de infecţii a crescut… şi cele mai multe dintre acestea îşi au originea în străinătate”, a spus şeful de cabinet al lui Orban în cadrul unei conferinţe de presă.

„Ungurii care intră în ţară trebuie să-şi plătească ei testele, nu vor fi suportate de stat. Clasificarea epidemiologică a ţărilor a fost abolită – Ungaria este verde, toate celelalte ţări sunt acum pe roşu”, a explicat el, făcând trimitere la sistemul de culori utilizat anterior.

El a precizat că sunt necesare restricţii pentru a permite reluarea şcolii săptămâna viitoare, pentru a proteja oamenii şi economia.

Viktor Orban, care se află la putere din 2010, se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări ale regimului său în condiţiile în care economia Ungariei a scăzut cu 13,6% în al doilea trimestru al anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Ungaria a relaxat măsurile de izolare în luna mai.

„Nu am dori să reintroducem măsuri de izolare”, a spus Gulyas.

Budapesta urmează să găzduiască luna viitoare meciul dintre câştigătoarea Champions League, Bayern Munchen, şi cea a UEFA Europa League, Sevilla. Toate meciurile din stadiile finale ale acelor competiţii s-au jucat fără spectatori, dar comitetul executiv al UEFA a decis că 30% din Arena Puskas de 67.215 locuri poate fi ocupată de fani.

Gulyas a spus că UEFA intenţionează să acorde acces la meci unui număr de 3.000 de suporteri ai celor două echipe şi că una dintre posibilităţi este ca aceştia să prezinte la aeroport două teste negative, să fie apoi transportaţi direct la stadion şi imediat înapoi la aeroport după meci.

El a precizat că guvernul nu a decis încă asupra regulilor şi că discută în prezent şi cu UEFA.

Polonia interzice zborurile din 46 de țări

Și Polonia a decis vineri să interzică toate zborurile din 46 de ţări, inclusiv România, începând din 2 septembrie, potrivit unui proiect de act normative, în condiţiile în care ţara se luptă cu o creştere a cazurilor de infecţie cu coronavirus.  

„Din cauza ameninţării răspândirii infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2, este necesar să ne exercităm dreptul de a reintroduce o interdicţie a traficului aerian pentru a reduce ameninţarea la adresa sănătăţii publice”, se arată în proiectul de act normativ.

Polonia a închis graniţele şi a suspendat zborurile în luna martie pentru a opri răspândirea coronavirusului. Cu toate acesta, ulterior restricţiile au fost relaxate treptat, centrele comerciale, hotelurile şi restaurantele fiind redeschise în luna mai. De asemenea, compania aeriană naţională poloneză LOT a reluat zborurile internaţionale la data de 1 iulie, la patru luni după ce le-a suspendat.

Printre ţările afectate de reintroducerea interdicţiei zborurilor sunt Franţa şi Spania, destinaţii turistice populare precum Muntenegru şi Croaţia, alături de România, SUA, Israel, Mexic şi Brazilia.

Polonia a raportat 64.689 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus şi 2.010 decese. Față de cele 132 de noi cazuri ale Ungariei, Polonia a raportat pe 28 august 791 de noi infecții Covid-19.

Ucraina, o bombă Covid-19

Începând de sâmbătă, și Ucraina își va închide granițele, din cauza creșterii numărului de cazuri Covid-19, a anunțat Guvernul de la Kiev.

Până la această oră, în Ucraina se înregistrează aproape 114.500 de infecții cu noul coronavirus și peste 2.450 de decese. Iar pe 28 august, autoritățile sanitare ucrainene au raportat o explozie de 2.438 de noi cazuri în 24 de ore.

Potrivit unui comunicat MAE, excepţie, în rândul cetățenilor străini și apatrizilor care vor să intre în Ucraina, fac următoarele categorii:

 • rudele de gradul I ale cetăţenilor ucraineni;
 • persoanele care deţin un permis de muncă în Ucraina;
 • specialişti care sosesc în Ucraina la invitaţia reprezentanţilor companiilor ucrainene;
 • persoanele aflate în tranzit care deţin documente ce confirmă părăsirea Ucrainei în maximum 2 zile de la intrarea pe teritoriul acesteia;
 • persoane care au drept de şedere permanentă sau temporară în Ucraina, confirmat prin documente justificative;
 • persoanele sosite la studii;
 • persoanele sosite în Ucraina pentru tratament medical;
 • conducătorii autovehiculelor de transport marfă, membrii echipajelor aeronavelor, navelor maritime şi fluviale şi echipajelor de tren;
 • personalităţile culturale care sosesc la invitaţia instituţiilor de cultură; persoanele care participă la competiţii sportive;
 • persoanele care transportă celule STEM pentru transplant; membrii delegaţiilor oficiale ale statelor străine, angajaţii organizaţiilor internaţionale, precum şi persoanele ce îi însoţesc, care sosesc la invitaţia preşedintelui Ucrainei, Parlamentului, Guvernului, Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Afacerilor Externe.

Persoanele din categoriile enumerate trebuie să prezinte la trecerea frontierei de stat o asigurare medicală care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 şi/sau costurile privind cheltuielile de carantină. Poliţa de asigurare trebuie să fie eliberată de o companie de asigurări înregistrată în Ucraina sau de o companie străină care are o reprezentanţă în Ucraina.

De asemenea, vor avea acces pe teritoriul Ucrainei următoarele categorii de persoane (fără a mai fi obligatorie deţinerea unei poliţe de asigurare COVID-19):

 • refugiaţii sau persoanele care au nevoie de protecţie internaţională;
 • personalul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale statelor străine, reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale, acreditate în Ucraina, precum şi membrii de familie ai acestora sau persoanele care sosesc în Ucraina la invitaţia Ministerului Afacerilor Externe;
 • instructorii militari ai statelor membre NATO şi ai statelor care participă la programul „Parteneriatul pentru Pace” sau persoanele care sosesc în Ucraina la invitaţia Ministerului Apărării.

Merkel: „Va trebui să trăim cu acest virus încă mult timp”

Cancelarul german Angela Merkel a tras vineri, la Berlin, semnalul de alarmă legat impactul anotimpului rece asupra pandemiei, precizând că virusul va prinde iarăși putere.

„Ar trebui să ne așteptăm ca situația să devină și mai dificilă în lunile următoare, în comparație cu ce avem acum în vară. Pe timp de vară ne-am bucurat cu toții de libertate și de o protecție relativă grație aerosolilor din spațiile deschise. În lunile care vin va fi o provocare să păstrăm un număr redus al infectărilor când vom fi din nou în spații închise, la muncă, școală, acasă”, a explicat Merkel într-o declarație de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here