VIDEO | Obama, în campanie: „Lasă TikTok-ul, du-te să votezi!”

Sursa: Facebook

Fostul preşedinte democrat Barack Obama a revenit pe scena politică înaintea alegerilor de la jumătate de mandat (midterms) şi face campanie viguros, urmând să apară, până la 8 noiembrie, peste tot, în acest scrutin cu o miză majoră, mai degrabă decât preşedintele american Joe Biden, relatează AFP, preluată de News.ro.

Vineri, Biden şi Obama au vorbit în acelaşi timp, din două colţuri ale Statelor Unite – preşedintele în Pennsylvania, iar fostul preşedinte în Georgia, două state hotărâtoare în campania electorală pentru Partidul Democrat.

Amândoi au avut acelaşi discurs – este vorba despre salvarea democraţiei americane şi de oprirea republicanilor, partidul lui Donald Trump.

Însă fostul preşedinte democrat, prin fluenţa discursului său şi prin ”punchline”-urile sale, i-a furat replica celui care i-a fost vicepreşedinte şi care nu a avut niciodată această uşurinţă oratorică.

”Dacă ei câştigă, este imposibil să spunem ce se poate întâmpla”, a declarat despre conservatori un Barack Obama în vervă, cu mânecile cămăşii suflecate, savurând vizibil entuziasmul auditoriului său la Atlanta.

”Vreau să te dai jos de pe canapea şi să te duci să votezi! Lasă telefonul jos, lasă TikTok-ul în pace, du-te să votezi!”, a îndemnat el.

Sâmbătă, în Michigan, la Detroit, fostul preşedinte a făcut dovada acestei reveniri.

”Domnule, este exact ceea ce încerc să subliniez. Avem un cadru, aici, în democraţia noastră. Acum vorbesc eu, aveţi ocazia să vorbiţi mai târziu. Nu aţi face asta la locul de muncă”, i-a spus el unui protestatar care-l interpela.

Fostul preşedinte (2009-2017) s-a îndepărtat de scena politică şi s-a consacrat altor activităţi – producţia unor documentare, publicaţii, filantropie.

Însă şi-a făcut o revenire foarte remarcată, înşirând miting după miting în Georgia, Michigan şi Wisconsin sâmbătă, iar marţi în Nevada şi apoi în Pennsylvania.

Sondajele, care sunt de luat cu mare atenţie, preconizează pentru moment că Partidul Democrat îşi va pierde controlul precar în Senat şi în Camera Reprezentanţilor în favoarea opoziţiei republicane.

O creştere recentă în sondaje a candidaţilor dreptei conservatoare, inclusiv a celor mai virulenţi acoliţi ai fostului preşedinte Donald Trump, face însă Casa Albă să se teamă de pierderi mai mari decât preconiza în Camera Reprezenţilor şi eventual o pierdere a Senatului, ceea ce ar pune ambele Camere sub controlul Partidului Republican.

Barack Obama este, într-un fel, bine plasat să tragă semnalul de alarmă. Partidul său a suferit ceea ce el însuşi a catalogat drept o ”bătaie” în alegerile legislative din 2010, la jumătatea primului său mandat.

”Există un pericol inerent în faptul de a te afla la Casa Albă şi de a fi înăunrtrul bulei”, declara el la acea vreme, referindu-se la alegerile de atunci, care au sancţionat, pentru prima oară în ultimii 160 de ani, partidul care s-a aflat aproape mereu la putere.

Joe Biden, care se prezintă adesea drept un preşedinte apropiat ”calsei medii”, îndepărtată de ”microcosmosul” de la Washington, lasă însă impresia, de la începutul campaniei, că rămâne la adăpost în ”bula” despre care vorbea Obama.

El se deplasează cu regularitate şi strânge fonduri pentru Partidul Democrat, însă preşedintele în vârstă de 79 de ani – care este nepopular – nu s-a aventurat, până acum, în anumite state foarte disputate, de exemplu Arizona.

El urmează să-şi ţină ultimul miting de campanie cu o zi înainte de scrutin în teren cunoscut, în statul foarte democrat Maryland.

The Economist: Lumea trebuie să se pregătească pentru posibilitatea prăbușirii regimului din Iran

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here