VIDEO | „Obiect neidentificat”, doborât de un avion american în nordul Canadei

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat sâmbătă că un „obiect neidentificat” a fost doborât de un avion de luptă american deasupra spaţiului aerian canadian, la ordinul său, transmite CNN.

Am ordonat doborârea unui obiect neidentificat care a încălcat spaţiul aerian canadian. @NORADCommand a doborât obiectul deasupra Yukonului”, a scris Trudeau pe Twitter, precizând că avioanele canadiene şi americane au acţionat îmmpreună, iar un F-22 american a tras cu succes asupra obiectului”.

Ulterior, Casa Albă a confirmat că Trudeau şi preşedintele american Joe Biden au autorizat acțiunea, iar Pentagonul a precizat că obiectul a fost observat pentru prima dată în Alaska vineri seară, potrivit News.ro.

Trudeau a declarat că a vorbit cu Biden sâmbătă şi că forţele canadiene vor derula operaţiunea de recuperare a obiectului doborât.

Obiectul doborât sâmbătă marchează a treia oară într-o săptămână când aeronave americane au doborât un obiect în spaţiul aerian nord-american. Incidentul de sâmbătă urmează doborârii unui alt obiect neidentificat vineri în Alaska şi doborârii unui presupus balon de supraveghere chinezesc pe 4 februarie de către un avion de luptă american F-22.
Atât Biden, cât şi Trudeau au autorizat doborârea obiectului,  conform unei note a Casei Albe referitoare la convorbirea celor doi lideri, care „au discutat despre importanţa recuperării obiectului pentru a stabili mai multe detalii despre scopul sau originea acestuia”.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder a transmis că obiectul doborât sâmbătă a fost observat pentru prima dată în Alaska vineri searp. Două avioane de luptă F-22 „au monitorizat obiectul” cu ajutorul Gărzii Naţionale Aeriene din Alaska, se arată în declaraţia lui Ryder, urmărindu-l îndeaproape şi  analizând ”natura obiectului”.
Monitorizarea a continuat astăzi, pe măsură ce obiectul a traversat spaţiul aerian canadian, avioanele canadiene CF-18 şi CP-140 s-au alăturat acţiunii pentru a evalua în continuare obiectul. Un F-22 american a doborât obiectul pe teritoriul canadian folosind o rachetă AIM 9X”, a adăugat el.
Spațiul aerian din Montana, închis temporar
Spaţiul aerian din statul american Montana a fost închis temporar sâmbătă seara din cauza prezenţei unui obiect pe cer, au declarat reprezentanţi ai autorităţii americane de reglementare a aviaţiei civile (FAA) şi un ales din Camera Reprezentanţilor, transmite duminică AFP.

FAA a interzis temporar zborurile pe o suprafaţă de aproximativ 93 x 93 kilometri în jurul Havre, statul Montana, în apropierea graniţei cu Canada, potrivit Reuters.

FAA a închis o parte din spaţiul aerian din Montana pentru a sprijini operaţiunile Departamentului Apărării. Spaţiul aerian a fost redeschis„, a informat agenţia într-un comunicat, după ce reprezentantul statului Montana Matt Rosendale anunţase prezenţa unui „obiect care ar putea interfera cu traficul aerian comercial”, iar Departamentul Apărării „îşi va continua eforturile de a observa şi neutraliza obiectul dimineaţa”.

O „anomalie radar” detectată, dar niciun „obiect” identificat deasupra statului Montana, a informat ulterior Pentagonul.

Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD) a trimis avioane de luptă să investigheze, dar aeronava „nu a identificat niciun obiect care să se coreleze cu înregistrările radar”. NORAD va continuă să monitorizeze situaţia, informează Reuters, potrivit Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here