VIDEO. Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, reținut pentru scurt timp și eliberat

sursa: kremlin.ru

Charismaticul blogger în vârstă de 43 de ani Aleksei Navalnîi a fost ”târât” – afirmă el joi – de poliţie afară din sediul de la Moscova al Fundaţiei luptei împotriva corupţiei, însă a fost ”eliberat”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a sa, Kira Iarmîş, în urma unei noi percheziţii, din cauza anchetelor organizaţiei care-l vizează pe premierul rus Dmitri Medvedev, relatează AFP, citată de news.ro.

ȘTIRE INIȚIALĂ – Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost arestat joi, în urma unor noi percheziţii la sediul de la Moscova al organizaţiei sale, Fondul luptei împotriva corupţiei (FBK), au declarat surse din anturajul său pentru AFP.

„Aleksei Navalnîi a fost arestat cu forţa şi ridicat. El nu a opus rezistenţă”, a anunţat pe Twitter o purtătoare a sa de cuvânt, Kira Iarmîş.

Cu puţin înainte, opozantul a difuzat o înregistrare video în care arată că intrarea în sediul organizaţiei sale, Fondul luprei împotriva corupţiei, a fost spartă cu bormaşina şi fierăstrăul electric.

„Au ales ziua de joi în mod expres, pentru că Aleksei urma să se exprime azi”, pe canalul său online, a adăugat ea.

Autorităţile nu au comunicat cu privire la acest subiect imediat.

Navalnîi, care şi-a multiplicat „sejururile” scurte la închisoare în ultimii ani, a ironizat într-o înregistrare video înaintea arestării sale aceste noi percheziţii şi le-a urat privitorilor un An Nou plin de zâmbet şi în compania membrilor organizaţiei sale.

Fondul luptei împotriva corupţiei, aflat la originea multor anchete care denunţă fraude şi modul de trai al elitelor ruse, a fost clasat anul acesta drept „agent străin”.

Organizaţia a fost vizată de valuri masive de percheziţii în toată ţara, în septembrie şi octombrie, din cauza unei anchete cu privire la „spălare de bani”, iar conturile bancare i-au fost blocate.

Marţi şi miercuri, Navalnîi şi-a exprimat indignarea, pe reţele de socializare, faţă de „răpirea” unuia dintre colaboratorii săi, Ruslan Şaveddinov, în vârstă de 23 de ani, arestat la rândul său în urma unor percheziţii şi trimis imediat în Arcica pentru a efectua serviciul militar obligatoriu de un an.

Susţinătorii lui Navalnîi consideră că procedurile care vizează organizaţia acestuia sunt politice, în contextul în care autorităţile au lansat ancheta cu privire la spălare de bani împotriva FBK în toiul unei contestări, în vară, la Moscova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here