Zeci de muncitori români au protestat, marţi, 19 mai, la Bonn, faţă de condiţiile grele de lucru şi abuzurile la care au fost supuşi de unii dintre fermierii germani.

La proteste au luat parte şi câţiva germani membri ai sindicatului FAU Bonn, care susţin punctul de vedere al muncitorilor sezonieri români. Imaginile au fost filmate de Erich Mocanu. Românii prezenţi la miting au avut şi câteva bannere, iar pe unul dintre ele se putea citi mesajul: „Să vă scoateţi singuri sparanghelul din pământ”.

Sanda Mocanu, Bogdan Bolojan, Victor Ciutacu,

Publicată de Mocanu Erich pe Marţi, 19 mai 2020

După ce au organizat un marş prin centrul oraşului Bonn, muncitorii s-au oprit în faţa Consultaului României, unde le-au cerut socoteală oficialilor pentru lipsa de implicare. Oamenii au scandat „hoţii, hoţii” şi „mincinoşii” şi le-au cerut să iasă afară pentru a sta de vorbă cu mulţumea. Puşi sub presiune, aceştia au acceptat să primească o delegaţie din partea muncitorilor, care a fost invitată să poarte o discuţie în interiorul consulatului, potrivit Adevărul.

Publicată de Mocanu Erich pe Marţi, 19 mai 2020

 

Imaginile au fost filmate de Erich Mocanu, cel care anunţa în urmă cu un an şi jumătate că va înfiinţa un partid al românilor, Liga Plus, menit să apere drepturile concetăţenilor săi aflaţi la muncă în această ţară. Între timp, Mocanu a fondat AEBS, o asociaţie care luptă pentru drepturile românilor din Germania şi Austria.

Autorităţile de la Bucureşti fac demersuri pentru aducerea în țară a muncitorilor

Între timp, autorităţile de la Bucureşti fac demersuri pentru aducerea în ţară a muncitorilor români care au plecat să lucreze în agricultură în Germania.

Purtătorul de cuvânt al MAE Oana Darie a declarat, marţi seară, într-o intervenţie la TVR, că oficialii de la Consulatul României la Bonn au discutat cu reprezentanţii muncitorilor români care marţi au protestat în faţa Consulatului despre posibilităţile pe care le au autorităţile de a-i ajuta.  

Darie a precizat că este vorba despre 250 de cetăţeni români care lucrau într-o fermă care a intrat recent în procedură de insolvenţă, iar jumătate dintre ei vor să rămână în Germania. Pentru românii care doresc să revină în ţară, autorităţile vor să pună la dispoziţie o cursă aeriană de tip charter. 

„Se fac demersuri pentru organizarea unui zbor charter, foarte probabil aceasta va fi soluţia. Apropo de drepturile salariale cunoaştem situaţia cetăţenilor, ştim că e vorba de anumite sume care nu au fost rambursate. Ferma este administrată de un judecător sindic care a spus că e un demers prioritar plata drepturilor celor care au lucrat”, a afirmat Oana Darie. 

„Muncitorii români trebuie să aibă acelaşi drept la protecţie socială şi securitate şi sănătate în muncă”

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, şi omologul german, Hubertus Heil, au discutat marţi, la Berlin, situaţia muncitorilor români care lucrează sezonier în Germania şi au semnat o declaraţie comună de intenţie privind intensificarea cooperării în domeniul pieţei muncii şi politicilor sociale, transmite News.ro.

„Am avut toată deschiderea ministrului Heil pentru a răspunde cu fermitate tuturor sesizărilor primite de la cetăţenii care muncesc în activităţi sezoniere”, a spus Violeta Alexandru, care i-a îndemnat pe muncitorii români din fermele pe care le-a vizitat în Germania să facă sesizări când le sunt încălcate drepturile.

Ministrul federal al Muncii şi Afacerilor Sociale din Germania, Hubertus Heil, a apreciat că vizita de lucru în Germania a omologului său arată importanţa subiectului, dar şi angajamentul celor două guverne pentru a discuta despre o abordare comună.

„Ştiu că condiţiile de sănătate şi securitate ale lucrătorilor români din Germania sunt o problemă mare în România. Şi pe bună dreptate. Infecţia în masă a lucrătorilor români este inacceptabilă. Mă ruşinează! Muncitorii români trebuie să aibă acelaşi drept la protecţie socială şi securitate şi sănătate în muncă“, a declarat ministrul german, conform unui comunicat al Ministerului Muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here