Uriașul protest din Belarus. Manifestanți anti-Lukașenko, săltați de pe stradă în dube fără plăcuțe de înmatriculare și duși spre locații necunoscute

Foto: Twitter

Presa din Belarus a relatat participanți la uriașul protest anti-Lukanșenko au fost săltați aleatoriu de pe străzi, atât în centrul Minskului, cât și la periferii, și vârâți cu forța în dube și microbuze fără plăcuțe de înmatriculare.

Persoanele capturate au fost duse apoi spre locații necunoscute. Un astfel de microbuz fără număr de înmatriculare a fost fotografiat pe unul dintre bulevardele Minskului, scriu jurnaliștii de la Radio Europa Liberă.

Între timp, opoziţia din Belarus intenţionează să facă presiuni în zilele următoare pentru eliberarea deţinuţilor politici.

Maria Kolesnikova, fosta şefă de campanie electorală a candidatului de opoziţie Viktor Babariko, arestat înaintea scrutinului din 9 august, a declarat că luni vor fi depuse acuzaţiile penale pentru moartea a doi protestatari şi pentru răspunsul violent al poliţiei şi al forţelor de securitate împotriva protestatarilor şi a prizonierilor.

Adresându-se duminică protestatarilor din Minsk, Kolesnikova a citit numele unora din persoanele care au fost arestate, printre care Babariko şi Serghei Tihanovski. Svetlana, soţia lui Tihanovski, a candidat la alegeri în locul său.

4.000 de persoane în arest

Un număr de aproximativ 4.000 de persoane sunt încă în arest după protestele sângeroase declanşate săptămâna trecută, a spus Kolesnikova. Peste 2.000 au fost eliberaţi.

Potrivit informaţiilor apărute în presa din Belarus, nu se ştie unde se află aproximativ 80 dintre persoanele arestate.

Maria Kolesnikova a solicitat în repetate rânduri demisia lui Lukaşenko, care a respins acuzaţiile de fraudare a alegerilor din 9 august. „Coşmarul de 26 de ani trebuie să se termine”, a spus ea, făcând referire la perioada de timp pe care Lukaşenko a petrecut-o la conducerea Belarusului.

„Nu va fi pace până când cei care se află în prezent la putere nu demisionează şi Belarus este o ţară liberă”, le-a spus Kolesnikova protestatarilor.

Preşedintele Lukaşenko şi-a făcut apariţia în public în faţa susţinătorilor săi pentru a dat asigurări că nu are de gând să demisioneze.

„Demisia!”

Manifestanţi scandând „Demisia!” au umplut duminică centrul capitalei belaruse, Minsk, în cel mai amplu protest de până acum împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. La protest, care a atras în jur de 200.000 de persoane numai în capitală, nu a fost vizibilă prezenţa poliţiei, notează agențiile internaționale de presă.

Atmosfera a fost una de sărbătoare, oamenii venind cu steaguri alb-roşii, folosite în Belarus după destrămarea URSS în 1991, înainte ca Lukaşenko să restabilească în ţară o variantă sovietică de conducere, patru ani mai târziu.

Manifestanţii au strigat „Trăiască Belarus” şi „Nu vom uita sau ierta”.

Angajaţi la stat, inclusiv poliţişti şi personal din televiziune, au venit în sprijinul protestatarilor, iar unele din cele mai mari uzine de stat, coloana vertebrală a modelului economic de tip sovietic al lui Lukaşenko, au fost afectate de proteste şi încetări ale lucrului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here