VIDEO | Riposta propagandei ruse pe subiectul palatului lui Putin. Televiziunea de stat a prezentat vila în care a locuit Navalnîi în Germania

Kremlinul a ieșit la contraatac pe tema proprietății de lux de la Marea Neagră care i-ar aparține lui Vladimir Putin, informații divulgate într-o anchetă a liderului opoziției, Alexei Navalnîi. În replică, televiziunea rusă de stat a prezentat un reportaj despre casa în opozantul a locuit în Germania, timp de două luni, după tentativa de otrăvire cu Noviciok.

Jurnaliștii postului Rusia-1 l-au acuzat voalat pe Alexei Navalnîi de ipocrizie, vrând să demonstreze că acesta s-a bucurat de același lux de care îl acuză pe Vladimir Putin.

Chiria casei ar fi costat aproximativ 500 de euro pe zi, iar postul Rusia-1 pune această informație în contrast cu statutul lui Alexei Navalnîi, pe care îl numește „bloggerul șomer”, sugerând că primește finanțare din surse obscure.

Locuința a fost filmată din dronă, iar reporterul a testat și piscina imobilului, dotată și cu jacuzzi, a prezentat dormitorul în care au stat Alexei Navalnîi și soția sa, bucătăria și chiar și una dintre băile vilei.

Acolo, reporterul nu a ezitat să arate o perie pentru toaletă, cu referire la același obiect de curățenie, în valoare însă de 700 de dolari, din palatul lui Putin și devenit un simbol al protestelor din ultimele săptămâni.

Palatul lui Putin

Liderul de la Kremlin ar fi beneficiarul unei vaste proprietăți și a unui palat în apropiere de localitatea rusească Gelendjik, pe malul Mării Negre.

Acest ansamblu foarte luxos este dotat, printre altele, cu podgorii, o sală de hochei pe gheață și chiar un cazinou. Construcția a fost finanțată, spune disidentul Alexei Navalnîi, de apropiați ai președintelui rus, precum directorul Rosneft, Igor Secin, sau omul de afaceri Ghenadi Timcenko.

„Este un stat în cadrul Rusiei. Și, în acest stat, nu există decât un singur țar inamovibil, Putin”, acuză Navalnîi în investigație, care adaugă că președintele rus este „obsedat de bogăție și de lux”.

Potrivit acestuia, au fost cheltuite 100 de miliarde de ruble (1,12 miliarde euro) pentru construirea acestui complex cu o suprafață totală de 7.000 de hectare, de „39 de ori mai mare ca Monaco”. Oficial, complexul este proprietatea FSB, serviciul secret rusesc.

„Aceasta nu este o casă la țară, nu este o cabană, nu este o reședință. Este un întreg oraș, sau mai degrabă un regat”, afirmă Navalnîi.

Complexul ar fi dotat și cu un tunel săpat prin munte care duce la Marea Neagră. În complex fost construită chiar și o biserică.

Doar palatul are aproape 18.000 de metri pătrați.

Kremlinul a negat aceste acuzații, iar la câteva zile după apariția materialului, oligarhul rus Arkady Rotenberg a declarat public că el este proprietarul vilei opulente de la Marea Neagră, și nu președintele Vladimir Putin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here