VIDEO | România, câmp de luptă în cel mai nou conflict SUA-Turcia

O întâmplare mai puțin obișnuită a avut loc, luni, la un eveniment organizat de Muftiatul Cultului Musulman din România, relatează Dobrogea TV, în condiții în care adjunctul șefului misiunii SUA la București a fost dat jos de pe scenă de consulul general al Turciei la Constanța pe motiv că discursul diplomatului american nu era în program.

Potrivit sursei citate, Abigail Rupp fusese invitată să spună câteva cuvinte în cadrul evenimentului Săptămâna nașterii Profetului Mohamed. Când a urcat pe scenă, consulul turc i-a explicat însă că programul este încărcat așa că intervenția oficialului american nu mai poate avea loc.

Reacția lui Abigail Rupp a fost rapidă: le-a mulțumit în limba română celor din sală pentru ospitalitate.

Reprezentanţii ambasadei SUA au declarat că „este regretabil faptul că reprezentanţii Guvernului turc au obiectat în mod public faţă de rolul unui înalt reprezentant al SUA”.

Reacția părții americane

Reacția oficială nu a întârziat să apară, potrivit ct100.ro: „Statele Unite ale Americii consideră că libertatea religioasă este un drept universal al omului şi stă la baza protecţiei celorlalte drepturi inalienabile, incluzând libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. Susţinem libertatea religioasă şi de credinţă în întreaga lume şi depunem eforturi pentru a demonstra angajamentul nostru pentru protejarea minorităţilor religioase oricând este posibil. Este regretabil faptul că reprezentanţii Guvernului turc au obiectat în mod public faţă de rolul unui înalt reprezentant al SUA şi au împiedicat-o să vorbească la un eveniment care sărbătorea valorile de libertate religioasă şi diversitate pe care le împărtăşim în România”, susţine Ambasada SUA la Bucureşti.

Reacția părții turce

„Potrivit Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța și Biroului Atașatului pe Servicii de Religie, participarea la acțiunea prilejuită de Săptămâna Nașterii Profetului și susținerea unui discurs  de către un reprezentant al Ambasadei SUA la București nu erau prevăzute. Din acest motiv, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța dl. Turan i-a explicat politicos situația reprezentantei Ambasadei SUA la București, a rugat-o să fie înțelegătoare și să nu își susțină discursul. Reprezentanta Ambasadei SUA la București a înțeles situația, nu și-a susținut discursul și a coborât de pe scenă, iar domnul Consul General i-a mulțumit pentru înțelegere”, se arată în comunicatul remis publicației Info Sud-Est.

Discursul cenzurat

Info Sud-Est a redat și discursul pe care Adjunctul misiunii SUA în România ar fi trebuit să îl rostească la Constanța:

„Doamna Ambasador
Aramaz,
Domnule Secretar de Stat Opaschi, Doamnelor și Domnilor,

Aș vrea să îi mulțumesc Eminenței sale, Muftiului Iusuf pentru că m-a invitat în această seară aici pentru a sărbători nașterea profetului Muhammed. Eminența sa Muftiul este o voce puternică în domeniul dialogului inter-confesional și al libertății religioase. Sunt onorată să mă aflu aici printre dumneavoastră, membrii uneia dintre cele mai vechi comunități religioase din România, și aș vrea să folosesc această oportunitate pentru a reafirma relația solidă și de lungă durată dintre Statele Unite și comunitățile musulmane din România. Statele Unite susțin cu tărie promovarea libertății religioase. Comunitatea musulmană din România este un exemplu remarcabil în Europa de comunitate cu o istorie bogată și în același timp profund modernă și integrată.

Am văzut ilustrarea perfectă a acestei realități atunci când în Martie am vizitat colegiul Kemal Ataturk din Medgidia, unde elevi români, atât musulmani cât și creștini, studiau, lucrau și se jucau împreună.

Mă bucur de fiecare dată când am sansa de a călători în afară Bucureștiului și îmi place în mod special să experimentez cultură și caracterul unic al regiunii Dobrogea. Să văd minaretele, să respir aerul marii și să gust mâncărurile minunate – poți să simți istoria acestui loc, infuzia culturii comunităților turce și tătare și tradițiile Islamului. Locuitorii acestei regiuni și această comunitate sunt cu adevărat speciali: în mod unic români și mândri musulmani.

Sărbătoarea din această seară nu este doar o dovadă a tradiției musulmane vii din Dobrogea, ci și un prilej de amintire despre importantă valorilor commune ale speranței, încrederii, toleranței și păcii.

Tocmai în acest spirit SUA stă alături de comunitatea musulmanilor turci și tățări că un prieten și partener. Înainte de toate, dorim să aprofundăm relațiile reciproce de încredere, înțelegere și colaborare. Comunitățile dumneavoastră joacă un rol cheie nu doar pe plan intern în România, ci în întreaga lume unde formați punți culturale și diplomatice cu acele comunități înrudite din alte țări, inclusiv Statele Unite. Legăturile dumneavoastră ajută nu doar la răspândirea culturii și identității românești în alte tari și printre alte popoare, ci îmbogățesc România cu diversitatea valoroasă a culturii și ideilor pe care aceste conexiuni le aduc înapoi.

Comunitățile dumneavoastră din România sunt întruchiparea viziunii Profetului Muhammed despre o societate variată, armonioasă și rodnică. V-ați făurit o cultură și viață frumoasă, precum și identități cu adevărat unice în calitate de români turci și tătari musulmani. În numele Ambasadorului Klemm, al Ambasadei și al poporului american, va mulțumesc pentru oportunitatea de a sărbători în această seară cu dumneavoastră această cultură și nașterea Profetului. În spiritul Profetului și al prieteniei, va doresc o seară frumoasă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here