VIDEO | Rușii au primit-o cu proteste pe noua ambasadoare a SUA la Moscova

Noua ambasadoare a Statelor Unite în Rusia, Lynne Tracy, a fost întâmpinată de un grup de oameni care scandau sloganuri anti-americane, luni, când a intrat în Ministerul rus de Externe, la Moscova, pentru a-și prezenta acreditările diplomatice, transmite Reuters.

Grupul agita pancarte pictate manual cu mesaje critice la adresa Washingtonului. Pe unul dintre ele era scris: „Tancurile tale ucid civili!”.

Protestele din Rusia – în special pe probleme legate de război – sunt interzise, cu excepția cazului în care au sprijinul autorităților.

Relațiile dintre Washington și Moscova sunt aproape de minimele istorice. Statele Unite au răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia prin furnizarea de armament Kievului – care va include în curând principalele tancuri de luptă – și impunând o serie de noi sancțiuni economice Rusiei, totul în acord cu aliații occidentali.

Deși au existat ocazional schimburi diplomatice, inclusiv schimburi de prizonieri care au implicat veteranul marinei americane Trevor Reed și vedeta de baschet Brittney Griner, contactele la nivel înalt între cele două părți au fost puține.

Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, i-a transmis ambasadoarei Lynne Tracy că se așteaptă ca ea să urmeze principiul de a nu se amesteca în afacerile interne ale Rusiei, a informat agenția de presă de stat RIA Novosti.

Ambasada SUA a declarat: „Ambasadorul Tracy se concentrează pe menținerea dialogului între capitalele noastre într-un moment de tensiuni fără precedent, pe protejarea intereselor cetățenilor americani deținuți în Rusia și pe sprijinirea legăturilor dintre popoarele americane și ruse”.

Lynne Tracy a fost primită luni la sediul Ministerului rus de Externe de viceministrul de externe rus Serghei Riabkov, căruia i-a înmânat copiile scrisorilor de acreditare. Ea a rămas la sediul MAE rus circa o jumătate de oră şi la plecare nu a făcut declaraţii de presă, informează și Agerpres.

„Şefei misiunii diplomatice americane i s-a indicat că actuala direcţie a Washingtonului de confruntare este contraproductivă şi va conduce în mod inevitabil la consecinţe negative”, a semnalat la rândul său MAE rus într-un comunicat.

Serghei Riabkov şi Lynne Tracy au abordat stadiul relaţiilor bilaterale, „care în ultima perioadă s-au agravat în mod dramatic din vina Washingtonului”, notează MAE rus în textul difuzat.

„Partea rusă speră că ambasadoarea SUA va respecta strict în activităţile sale legislaţia rusă, va respecta normele şi uzanţele diplomatice şi va rămâne fidelă principiului neingerinţei în afacerile interne ale ţării în care se află”, adaugă Ministerul rus de Externe.

În apropierea sediului acestuia mai mulţi tineri pro-Kremlin au protestat împotriva politicii SUA în timp ce noua ambasadoarea americană era primită de viceministrul rus de externe, care declarase mai devreme că nu are sens ca Moscova să discute cu Kievul sau cu „păpuşarii” acestuia în condiţiile în care Washingtonul şi partenerii săi au decis să ofere Ucrainei tancuri şi vehicule blindate.

Lynne Tracy, vorbitoare de limba rusă, este prima femeie care ocupă postul de ambasador al SUA în Rusia şi îi succede lui John Sullivan, care şi-a încheiat misiunea în septembrie anul trecut după ce a fost trei ani la post la Moscova.

Ea a fost anterior ambasadoare a SUA în Armenia. Diplomată de carieră, Lynne Tracy a fost de asemenea numărul doi al ambasadei SUA la Moscova între anii 2014 şi 2017 şi a ocupat o poziţie similară la ambasada din Turkmenistan. A mai lucrat la ambasadele SUA din Pakistan, Kârgâzstan şi Kazahstan. Printre funcţiile deţinute în cadrul Departamentului de Stat al SUA se numără cea de consilier superior pentru Rusia şi subsecretar de stat adjunct pentru Asia Centrală.

Surse: Reuters, Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here