VIDEO | Scandal la ședința pentru citirea moțiunii de cenzură

Şedinţa celor două camere ale Parlamentului în care a fost citită moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR a început cu un scandal fără precedent. Deputatul PNL Florin Roman, căruia Ludovic Orban i-a delegat atribuțiile de președinte al Camerei Deputaților, în absența sa, a fost obligat să părăsească prezidiul după ce a fost îmbrâncit de mai mulți membri AUR. Roman s-a ținut cu mâinile de microfon, în timp ce chestorii trăgeau scaunul de sub el, în încercarea de a conduce ședința plenului reunit.

Scandalul a început după ce Florin Roman a deschis ședința cu propunerea votării ordinii de zi. Ionuț Moșteanu, de la USR PLUS, a citit regulamentul, susținând că, în lipsa lui Ludovic Orban, ședința trebuie condusă de Anca Dragu, președinta Senatului, și nu de Florin Roman, care este vicepreședinte la Camera Deputaților.

Florin Roman a refuzat să cedeze microfonul și a continuat să ceară vot pe ordinea de zi. În acel moment, au intervenit chestorii și au tras scaunul de sub el.

Florin Roman a continuat să vobească din picioare, ținându-se de microfon pentru a nu fi îndepărtat de chestori, cerând votul pe ordinea de zi.

În acest timp, George Simion, liderul AUR, a aruncat pe jos foile lui Florin Roman

În cele din urmă, Florin Roman a fost îndepărtat de la microfon, și-a luat rucsacul și a plecat de la prezidiu.

Anca Dragu, președinta Senatului, a preluat microfonul și a reluat ședința de la început.

După plecarea deputatului Florin Roman, liderul deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a propus suplimentarea ordinii de zi cu propunerea de stabilire a calendarului moțiunii.

Propunerea sa a fost supusă la vot, dar a fost respinsă prin votul parlamenarilor PNL, PSD și UDMR. Moșteanu a eșuat, astfel, să substituie decizia luată deja de Birourile Permenente Reunite (BPR), joi dimineață, care au decis că moțiunea va fi supusă la vot doar după pronunțarea CCR.

 

 

La finalul ședinței camerelor reunite ale Parlamentului, a fost citit textul moțiunii de cenzură:
„Cea mai mare lipsă a guvernului condus de Florin Cîţu este însă lipsa legitimităţii morale. O persoană care a avut grave probleme cu legea în trecut şi care abuzează de ea în prezent, nu prezintă garanţiile minim necesare pentru a conduce puterea executivă din România. Florin Cîţu a dovedit în ultimele luni că este incapabil să conducă un guvern de coaliţie, că este incapabil să iasă din logica unei gândiri înguste de partid. Acest om şi cei care îl susţin par hotărâţi să sacrifice interesul general, bunăstarea cetăţenilor acestei ţări, doar pentru a câştiga competiţia internă din cadrul partidului lor. Acest lucru este inadmisibil!”, scrie în textul moţiunii.
În document se mai arată că România are nevoie de investiţii, dar „la un plan naţional trebuie să aibă acces orice comunitate locală, indiferent de culoarea politică a primarului. Trebuie să ieşim din logica relaţiilor de cumetrie şi a baronilor locali pentru a construi o societate şi o ţară în care să se regăsească fiecare cetăţean şi în care accesul la sursele publice de investiţii să se facă pe bază de merit şi competenţă, nu pe baza carnetului de partid al primarului”.

„În orice guvernare, persoana care ocupă funcţia de prim-ministru e foarte importantă. Această persoană dă tonul guvernării şi de aceea trebuie să fie cineva cu un caracter exemplar, situat deasupra oricăror suspiciuni de corupţie sau comportament imoral. Îndeplineşte domnul Florin Cîţu aceste condiţii? Categoric, NU! Acest om a avut grave probleme cu justiţia din Statele Unite ale Americii. Pentru infracţiunile sale a fost încarcerat. De alte obligaţii, precum restituirea unor sume de bani împrumutate, s-a eschivat. În România este acuzat că şi-a favorizat familia în cazul unei împroprietăriri cu păduri şi că, odată intrat în posesia acestor păduri, le-a ras. De când este în funcţia de prim-ministru a acţionat de cele mai multe ori doar în interes personal sau de partid. Merită România să aibă un prim-ministru precum Florin Cîţu? Merită românii să fie conduşi de un infractor care a fost încarcerat pentru faptele sale? Categoric, NU! Cum poate un individ cu asemenea profil moral, sau mai bine zis cu un asemenea profil infracţional, să mai fie prim-ministrul acestei ţări?”, scrie în moţiune.

Textul se încheie cu îndemnul adresat senatorilor şi deputaţilor: „Fiţi de partea românilor, nu de partea infractorilor, a politrucilor şi a „băieţilor deştepţi”! Votaţi pentru demiterea guvernului Cîţu!”.

Cîțu: Dacă decizia CCR ne dă dreptate, voi cere demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor şi preşedintelui Senatului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here