VIDEO | Slujba de Înviere de la Patriarhie. Mesaj al PF Daniel, în contextul pandemiei

Foto: INQUAM/Alberto Groșescu

Învierea lui Hristos este pentru noi astăzi izvor de putere spirituală pentru a lupta cu boala, cu teama de moarte, cu suferinţa, a afirmat duminică patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în cuvântul de învăţătură rostit la slujba Învierii de la Catedrala Patriarhală, transmite Agerpres.

„Învierea lui Hristos astăzi este pentru noi, ca totdeauna, izvor de lumină şi pace, izvor de bucurie, dar şi izvor de putere spirituală pentru a lupta cu greutăţile vieţii, inclusiv pentru a lupta cu boala, cu teama de moarte, cu suferinţa, cu tot ceea ce în aceste zile ne împresoară, nelinişteşte, ne pune pe gânduri, ne creează o stare de incertitudine pentru prezentul şi viitorul nostru”, a spus patriarhul.

El s-a rugat Mântuitorului Iisus Hristos „să dăruiască sănătate celor bolnavi, răbdare şi pricepere tuturor medicilor şi întregului personal medical, să dăruiască consolare celor îndoliaţi şi odihnă sufletelor celor decedaţi”, dar şi pentru binecuvântarea tuturor ierarhilor, preoţilor şi diaconilor, precum şi a „tuturor voluntarilor din parohii, care în ultimele săptămâni au ajutat spiritual şi material multe spitale, dar şi multe persoane aflate în dificultate, oameni vârstnici, săraci sau singuri”.

Patriarhul BOR a mulţumit, „în mod deosebit”, preoţilor şi voluntarilor care au distribuit Sfintele Paşti şi Sfânta Lumină de la Ierusalim, pentru ca, în aceste momente dificile, credincioşii, „deşi se află departe de biserică din punct de vedere spaţial, să simtă că sunt în comuniune cu biserica lor din parohie şi cu Biserica întreagă din toată lumea prin aceste semne de binecuvântare şi desigur, mai ales prin rugăciune”.

„Mulţumim tuturor persoanelor din instituţiile publice, dar şi tuturor oamenilor care lucrează acum cu jertfelnicie pentru binele poporului român, tuturor celor care, din cauza pandemiei, se află în prezent în casele lor le dorim sărbători de Paşte cu sănătate şi pace, bucurie şi mult ajutor de la Dumnezeu. Hristos a Înviat!”, a încheiat PF Daniel.

Potrivit acordului BOR – MAI, slujba, oficiată împreună cu episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul, s-a desfăşurat, cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi a prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanţarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.

***

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.

Paştele îşi trage denumirea de la cuvântul ebraic „Pesah” al vechilor iudei, care înseamnă „trecere”. Mai întâi, cuvântul a desemnat trecerea sau aducerea lumii de către Dumnezeu dintru nefiinţă întru fiinţă iar mai apoi, trecerea poporului israelian din robia egipteană la libertatea deplină, scăpat de la moarte prin sângele mielului pascal.

Dacă mielul pascal a prefigurat încă de atunci sacrificiul şi jertfa de pe cruce a Mântuitorului Iisus Hristos, sărbătoarea de Paşte a continuat să reprezinte, pentru fiecare om în parte şi pentru întreaga omenire, o trecere, atât de la moarte la viaţă, cât şi de la robia păcatelor la starea de libertate a fiilor lui Dumnezeu.

Trecerea de la rău la bine, de la păcat la virtute se face printr-o stăruinţă continuă din partea omului, ajutat de harul dumnezeiesc, pentru purificarea şi transformarea sufletului, pentru abandonarea patimilor şi dobândirea curăţiei inimii.

Modul sărbătoririi Paştelui a fost diferit de-a lungul timpului, deşi în esenţă s-a păstrat ca în primele veacuri, pentru creştinii primelor secole, Învierea Domnului fiind la temelia Bisericii creştine.

Doi ani la rând, 2010 şi 2011, dar şi în 2014 şi 2017 Paştele a fost sărbătorit în aceeaşi zi de toţi creştinii – ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici, de evanghelici şi reformaţi, de cultele neoprotestante. Următorul an când Învierea Domnului va fi sărbătorită în comun va fi în 2025 – la 20 aprilie. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here