VIDEO | Socor: „Domnul Macron este izolat în Europa”. Cum arată bătălia Franța-Germania

Sursa: Facebook

România a scăpat de situația-limită de a alege între unul sau altul dintre aliații săi occidentali, crede Vladimir Socor, de la Jamestown Foundation. Disiparea influenței Germaniei pe continent este un prim argument, consideră expertul. Al doilea ar avea legătură cu evoluția jocului făcut de Emmanuel Macron.

Liderul francez ar fi „o versiune contemporană a gaullism-ului, dar un gaullism de categorie ușoară, superficial, lipsit de prestigiul și resursele pe care le avea Franța pe timpul lui de Gaulle”, subliniază Vladimir Socor, care a fost recent invitatul Dezbaterilor Universul.net.

Declarațiile lui Vladimir Socor:

 • Această situație de care mulți s-au temut, și eu m-am temut, cum că România ar putea să fie pusă în situația inconfortabilă de a alege o direcție sau alta, impusă de un centru de putere sau altul din Occident, nu a mai apărut. Și nu cred că va mai apărea pentru că au apărut alte evoluții. Una este scăderea puterii Germaniei de a-și impune punctul de vedere și de a obliga orice altă țară europeană să aleagă între influența americană și cea germană. Influența Germaniei a scăzut foarte mult în primul rând din cauza conducerii defectuaose a Germaniei de către doamna Merkel.
 • Doamna Merkel este o conducătoare autoritară în propriul partid și în coaliția guvernamentală. Dar în afara partidului și a coaliției, poziția doamnei Merkel este în declin continuu.
 • Germania nu mai are autoritatea de a-și impune punctul de vedere.
 • Altă evoluție este că domnul Macron este izolat în Europa. Este hiperactiv, ventilează, caută să producă impresie artistică pe scenă, dar nu realizează nimic deoarece nimeni nu susține demersurile domnului Macron.
 • Domnul Macron dorește să preia ștafeta conducerii europene de la doamna Merkel, mai ales după Brexit.
 • Domnul Macron vrea să concureze cu Germania pentru accesul în grațiile politice ale Kremlinului, dar și pentru accesul la piața Rusiei. Vrea să determine politica europeană în raport cu Rusia, să constituie un sistem de apărare european. Nimic nu reușește. Are o opoziție pasivă din partea celor mai multe țări, inclusiv din partea Germaniei. Cel mai bun scut din partea României față de domnul Macron este Germania. Germania nu este atât de slăbită încât să nu poată contracara ambițiile personale ale domnului Macron. Statele scandinave sunt pro-americane. Domnul Macron se agită degeaba.
 • Domnul Macron este o versiune contemporană a gaullismului, dar este un gaullism de categorie ușoară, superficial, lipsit de prestigiul și resursele pe care le avea Franța pe timpul lui de Gaulle.
 • România are Parteneriatul strategic betonat cu SUA.
 • Acestea sunt garanții de securitate pe termen mediu. Pe termen lung nimeni nu se încumetă să facă previziuni.
 • România trebuie să continue cheltuielile de apărare, relația cu SUA. Constat că există în România un consens național cu privire la Parteneriatul strategic cu SUA și cu NATO.
 • Rusia are propagandiștii ei, condotierii ei și aici, dar nu vă să aibă mare impact, cel puțin deocamdată.
 • România trebuie să continue demersurile pentru coerența frontului estic, să asigure coerență în zona Mării Negre, să aducă Marea Neagră în aceeași sferă de angajament NATO de care beneficiază zona Baltică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here