VIDEO | Şoigu: Cucerirea oraşului Bahmut este necesară pentru continuarea ofensivei ruse în Ucraina

Cucerirea oraşului Bahmut, epicentrul unor confruntări armate aprige în estul Ucrainei de luni de zile, este necesară în continuarea ofensivei ruseşti, anunţă marţi ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, relatează AFP, citată de News.ro.

”Acest oraş este un nod important (de linii) de apărare ale militarilor ucraineni în Donbas. Preluarea controlului acestuia va permite desfăşurarea unor noi operaţiuni ofensive în adâncime împotriva Forţelor armate ale Ucrainei”, a declrat Serghei Şoigu într-o reuniune a cadrelor de la ministerul său, difuzată la televiziune.

Începând din vară, Bahmutul se află în centrul unei ofensive ruseşti care a devastat oraşul, dar care nu a condus până în prezent ocuparea acestuia.

În ultimele săptămâni, ruşii au înaintat uşor şi par să controleze de-acum accesul în oraş din nord în sud şi est, ameninţând cu o încercuire totală.

Trupe din cadrul grupului paramilitar rus Wagner poartă acest atac, cu preţul unor pierderi importante, susţine nfondatorului grupului, Evgheni Prigojin.

Evgheni Prigojin se află într-un conflict deschis cu ierarhia militară, pe care o acuză cu regularitate de faptul că nu livrează sufixientă muniţie oamenilor săi angajaţi în prima linie la Bahmut.

De partea ucraineană – în contextul a tot mai multe specualaţii cu privire la retragere -, autorităţile au anunţat luni că nu vor renunţa la oraş ţi că, dimpotrivă, vor trimite întăriri.

Bătălia de la Bahmut, estimează oficiali ucraineni, slăbeşte forţele ruseşti, care au suferit în ea pierderi grele, fără să obţină vreun avantaj decisiv, în timp ce oraşul nu are un interes strategic evident.

În paralel, Ucraina anunţă că pregăteşte o contraofensivă, în contextul în care aşteaptă în curând livrarea de armament suplimentar din Occident.

Bahmutul a devenit un simbol puternic, din cauza eforturilor depuse de ambele părţi, de luni de zile. să controleze acest oraş în care se află, în prezent, mai puţin de 4.000 de civili, potrivit Kievului, după ce înaintea intervenţiei ruse avea 70.000 de locuitori.

Geniala manevră Bahmut

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here