VIDEO | The Rolling Stones a marcat lansarea noului său album printr-o petrecere alături de Lady Gaga

Trupa The Rolling Stones a marcat lansarea de vineri a primului său album de studio din ultimii 18 ani printr-o petrecere privată organizată joi seară într-un club din Manhattan, la care a participat şi cântăreaţa americană Lady Gaga, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

„The Stones”, ajunsă în cel de-al şaptelea deceniu de activitate ca trupă de rock-and-roll, a interpretat şase piese în faţa unui public alcătuit din câteva sute de persoane la Racket NYC Club pentru a-şi promova albumul „Hackney Diamonds”, care i-a adus formaţiei britanice unele dintre cele mai bune recenzii primite din partea criticilor muzicali în ultimele decenii.

Solistul principal al grupului, Mick Jagger, în vârstă de 80 de ani, a glumit spunând că o nouă lansare la New York a reprezentat o parte din motivaţia de care membrii trupei aveau nevoie pentru a reveni în studiouri şi a înregistra un nou album, al cărui titlu face trimitere la termenul argotic din engleza britanică pentru „geam spart”.

„Ne-au lipsit atât de mult lansările, încât a trebuit să revenim în studiouri şi să facem un nou album”, a declarat el în faţa unui public entuziast la jumătatea concertului de joi seară, care a reprezentat o combinaţie între piese noi şi cântece renumite ale trupei britanice, precum „Jumpin’ Jack Flash” şi „Tumblin’ Dice”.

În trecut, The Rolling Stones şi-a lansat albumele cu mult fast la New York, participând la o paradă pe Fifth Avenue la bordul unui camion-platformă şi, cu altă ocazie, mergând cu un vagon de marfă în gara Grand Central Terminal.

Trupa britanică şi-a închis mini-concertul de joi seară cântând alături de Lady Gaga piesa „Sweet Sounds of Heaven”, un cântec lent cu influenţe blues de pe noul său album, care aminteşte de single-ul său clasic din anii 1970 „Moonlight Mile”.

Lady Gaga şi Mick Jagger au imitat fiecare mişcările scenice ale celuilalt în timp ce interpretau alternativ strofele acestei piese.

„Hackney Diamonds” este primul album cu piese originale înregistrate de trupa britanică după materialul discografic „A Bigger Bang” din 2005 şi, totodată, primul disc lansat după decesul din 2021 al toboşarului său Charlie Watts. Membrii supravieţuitori ai grupului sunt solistul Mick Jagger şi chitariştii Keith Richards, în vârstă de 79 de ani, şi Ronnie Wood, în vârstă de 76 de ani.

Ronnie Wood este membru al trupei The Rolling Stones de aproape 50 de ani, în ciuda faptului că i s-a alăturat acesteia abia în 1975, la 13 ani după înfiinţarea grupului.

Pe lângă duetul cu Lady Gaga, noul album conţine şi piese înregistrate cu alţi invitaţi speciali, precum Stevie Wonder, Paul McCartney şi Elton John, fiind marcat şi de revenirea unui mai vechi colaborator, basistul Bill Wyman, care a părăsit formaţia în anii 1990. El a înregistrat alături de foştii lui colegi de trupă cântecul „Live by the Sword”, care include şi partitura pentru tobe înregistrată de Charlie Watts cu puţin timp înaintea morţii sale. Celelalte piese au fost înregistrate alături de toboşarul Steve Jordan.

Albumul se încheie cu „Rolling Stones Blues”, un cover al piesei „Rollin’ Stone” lansată în 1950 de Muddy Waters şi care s-a aflat la originea numelui trupei britanice.

* Istoria trupei The Rolling Stones, în câteva date cheie

Cu ocazia lansării vineri a albumului „Hackney Diamonds”, primul material discografic cu piese originale lansat de trupa The Rolling Stones după o pauză de 18 ani, AFP a publicat un articol dedicat datelor importante ce au marcat istoria legendarului grup britanic, care face lumea întreagă să danseze de peste 60 de ani.

12 iulie 1962: Rollin’ Stones, o trupă de prieteni cu vârste sub 20 de ani, a susţinut primul său concert la Marquee Club, un club de jazz din Londra, care nu mai există în prezent.

1964: primul lor album, „The Rolling Stones”, s-a bucurat de mare succes în Regatul Unit.

1965: „(I Can’t Get No) Satisfaction”, cântec compus de Mick Jagger şi Keith Richards, propulsează acest grup rock în universul marilor artişti ai industriei muzicale.

29 iunie 1967: Keith Richards şi Mick Jagger sunt condamnaţi la închisoare cu executare după ce au consumat amfetamine în locuinţa primului. În urma unei mobilizări a publicului, pedeapsa chitaristului a fost anulată, iar cea a solistului comutată în închisoare cu suspendare.

2-3 iulie 1969: cofondatorul trupei şi multi-instrumentistul Brian Jones a fost găsit decedat în piscina casei sale la puţin timp după ce fusese concediat din trupă.

6 decembrie 1969: un concert la Festivalul Altamont din California s-a transformat în revoltă; un spectator a fost înjunghiat în faţa scenei. Pentru unii dintre purişti, cea mai bună perioadă a trupei britanice s-a încheiat în acea seară.

1970: un student de la o facultate de design din Londra a conceput contra sumei de 50 de lire sterline logoul „Big Red Mouth”, devenit ulterior un simbol celebru al trupei britanice.

19 februarie 1985: Mick Jagger lansează primul lui album solo, „She’s the Boss”, însă acea aventură solitară nu a afectat viitorul formaţiei. Keith Richards îi dă replica printr-un album solo propriu, „Talk is cheap” (1988), care, datorită succesului său, pune capăt „celui de-al treilea război mondial” dintre cei doi foşti colegi de clasă, care continuă să se înţeleagă de atunci precum şoarecele şi pisica.

1995: Microsoft cumpără cu mai multe milioane de dolari drepturile pentru „Start Me Up” cu ocazia primei campanii publicitare organizate pentru promovarea sistemului de operare Windows.

8 februarie 2006: peste 1,5 milioane de spectatori asistă pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro la un concert gratuit al trupei britanice.

25 martie 2016: The Rolling Stones devine prima trupă occidentală care susţine un concert pe insula comunistă Cuba cu ocazia unui spectacol gratuit la Havana.

2022: formaţia britanică celebrează 60 de ani de la înfiinţare printr-un turneu în Europa fără toboşarul Charlie Watts, decedat în 2021.

20 octombrie 2023: lansarea celui de-al 24-lea album de studio al trupei, „Hackney Diamonds”, care conţine şi câteva colaborări cu staruri de prim rang ale industriei muzicale, precum Paul McCartney, Elton John, Lady Gaga şi Stevie Wonder (sursa: Agerpres).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here