VIDEO | Unitatea americană însărcinată cu depistarea de OZN-uri încă există, dar „camuflată” sub o altă denumire. Informația apare în contextul unui misterios „proiectil” rus lansat în spațiu

Deși Pentagonul a afirmat în repetate rânduri că a tras pe linie moartă un program secret de investigarea a Obiectelor Zburătoare Neidentificate (OZN), acesta ar fi, de fapt, în continuare activ, însă redenumit și trecut pe devizul Biroului de Informații Navale, transmite The New York Times.

Principalul obiectiv al programului nu ar fi, însă, vehiculele extraterestre, ci monitorizarea activității rivalilor globali în spațiul cosmic și a potențialelor pericole asupra Statelor Unite.

Senatorul republican Marco Rubio, care este președintele interimar al Comisiei de informații din Senatul SUA, declara recent la CBS că este preocupat în special de diverse rapoarte despre activitatea aeronavelor neidentificate pe deasupra bazelor militare americane.

Senatoru și-a exprimat îngrijorarea că Rusia sau China au realizat un „salt tehnologic” care le permite „să desfășoare acest tip de activitate”, adăugând că probabil unele dintre aeronavele neidentificate dețin tehnologii care nu se află și în dotarea arsenalului american.

Pentagonul promite acum mai multă transparență legată de monitorizarea spațiului cosmic.

Aprilie 2020

Pentagonul a dat publicității în aprilie trei înregistrări video ale Marinei Statelor Unite, care fuseseră clasificate inițial „top secret”, dar care au ajuns, printr-o scurgere de informații, pe internet. Înregistrările surprind „fenomene aeriene inexplicabile”, pe care mulți le consideră OZN-uri. 

Pentagonul a motivat că a decis să declasifice aceste documente video tocmai pentru a veni în întâmpinarea nelămuririlor publicului, care se întreba dacă aceste înregistrări sunt sau nu reale și dacă mai există și altele. 

„Considerăm în continuare fenomenele aeriene surprinse în materialele video drept neidentificate”, a spus o purtătoare de cuvânt a Pentagonului. Ea a explicat că Departamentul Apărării consideră că filmulețele pot fi declasificate pentru nu dezvăluie aspecte sensibile ale capabilităților armatei americane. 

Înregistrările arată ceea ce au văzut piloții unor avioane de luptă ale US Navy în timpul unor zboruri de antrenament, în 2004 și 2015. Sunt imaginile primite pe ecrane de la senzorii video ai aparatelor de zbor. 

Un film datează din noiembrie 2004, iar celelalte două din ianuarie 2015 și au ajuns să circule pe internet încă din 2007, respectiv 2017 și 2018, fiind intens vizionate și comentate.

Două dintre ele au fost incluse într-un articol publicat în decembrie 2017 de The New York Times care dezvăluia că guvernul SUA a avut până în 2012 un program secret ce se ocupa cu investigarea informațiilor despre obiecte zburătoare neidentificate. 

Apoi, în aprilie 2019, US Navy a recunoscut că scurgerea filmulețelor către presă i-a determinat pe oficiali să schimbe regulamentele referitoare la modul în care piloții trebuie să raporteze dacă văd „aparate neautorizate sau neidentificate”.

În două dintre filmulețe se aud reacțiile de uimire ale piloților față de viteza cu care se mișcă aceste obiecte. Unul dintre piloții care au fost martori la fenomenul din 2004 a declarat în 2017 la CNN că obiectul se mișca într-un mod pe care nu și-l putea explica. „Când m-am apropiat, a accelerat rapid către sud și a dispărut în nici două secunde”, a povestit pilotul. „A fost extrem de abrupt, ca o minge de ping-pong care lovește un perete”, a adăugat el.

Programul Pentagonului pentru studierea unor întâlniri aeriene cu obiecte necunoscute s-a desfășurat între 2007 și 2012, dar s-a încheiat din lipsă de finanțare. Fostul șef al acestui program secret declara în 2017 la CNN că personal, crede că „sunt dovezi convingătoare despre faptul că nu suntem singuri”. Acum, el a salutat faptul că Pentagonul a dat oficial publicității aceste înregistrări video, dar spune că ar mai fi multe de făcut.

„Vehicule care nu au fost fabricate pe Pământ”

În ultimii ani, au circulat informații despre faptul că Pentagonul ar deține „fragmente metalice neobișnuite” ce ar putea fi ale unor OZN-uri, însă analizele ulterioare au demonstrat că aparțineau unor vehicule „făcute de mâna omului”.

Totuși, Eric W. Davis, un astrofizician care a lucrat ca subcontractant și apoi în calitate în consultant în cadrul programului derulat de Pentagon, nu este atât de sigur că analizele, care nu au fost supuse și unei surse independente de investigație, ar fi atât de obiective. „Nu le puteam fabrica noi înșine”, a declarat Davis cu referire la fragmentele intrate în posesia Pentagonului.

Astrofizicianul, care lucrează acum la Aerospace Corporation, spune că în luna martie a oferit un briefing clasificat Departamentului de Apărare, în care le-a adus la cunoștință oficialilor faptul că au fost găsite resturi ce provin „de la vehicule care nu au fost fabricate pe Pământ”.

„Instrument special” de inspecție spațială

SUA au acuzat joi Rusia că a testat o armă anti-satelit lansată în spaţiu dar Moscova a dezminţit, numind obiectul un „instrument special” de inspecţie spaţială, relatează AFP.

Indiferent despre ce ar fi vorba, manevra reprezintă pentru Washington o rară escaladare militară în spaţiu.

Capacitatea unui satelit de a ataca un altul era până acum numai teoretică. Numai lovituri de la sol au fost demonstrate de SUA, Rusia, China în 2007 şi India în 2019, dar aceste explozii creează mii de fragmente şi marile puteri se abţin să efectueze din nou astfel de teste.

Incidentul rus ar putea fi un mesaj către Washington, care tocmai pune bazele unei Forţe spaţiale, decisă de Donald Trump cu scopul declarat al dominaţiei spaţiale. Şeful său, generalul Jay Raymond, şi-a repetat vineri convingerea că „spaţiul este un teatru de război, la fel ca aerul, pământul şi apa”.

În noiembrie 2019, Rusia a lansat un satelit, botezat Cosmos 2542. Suprinzător, în săptămâna următoare acest satelit a lansat un sub-satelit, Cosmos 2543, capabil să manevreze pe orbită pentru a observa, inspecta sau spiona alţi sateliţi.

Acest sub-satelit s-a apropiat de un satelit spion american (USA-245) şi de un alt satelit rus, un joc de-a şoarecele şi pisica pe orbită lesne observabil de la sol de către astronomi şi de către armata americană, care s-a alarmat public.

Pe 15 iulie, în jurul orei 07.50 GMT, Cosmos 2543 (sub-satelitul care are o suprafaţă mai mică de un metru pătrat, potrivit militarilor americani), a eliberat un obiect cu o viteză relativ ridicată, de ordinul a 200 de metri pe secundă, estimează astronomul Jonathan McDowell. Numit „obiectul E” de către americani, el se află şi acum pe orbită şi nu pare să fi lovit nimic. În 2017, acelaşi scenariu s-a produs cu un alt dispozitiv rus.

Nu se cunoaşte mărimea, forma sau natura obiectului, dar asta nu schimbă cu nimic gradul său de periculozitate, scrie France Presse.

În orbită, sateliţii se rotesc în vid cu zeci de mii de kilometri pe oră şi cel mai mic şoc între un satelit şi un obiect poate străpunge un panou solar sau poate să avarieze şi chiar să distrugă întreg dispozitivul, în funcţie de mărimea acestuia.

În spaţiu, diferenţa între satelit şi armă este deci teoretică: indiferent care ar fi funcţia sa, obiectul E este de facto un „proiectil” şi deci o „armă”, susţin americanii.

Este echivalentul unui „glonţ” în spaţiu, a declarat vineri Christopher Ford, din cadrul Departamentului de Stat. „Acolo sus nu există niciodată un mic acroşaj”, a afirmat el.

Moscova, de altfel, a recunoscut-o implicit, acuzând Washingtonul şi Londra că au programe de sateliţi de inspecţie sau de reparaţii care pot fi deturnaţi pentru a deveni „arme anti-sateliţi”.

Sateliți militari manevrabili

SUA deţin efectiv sateliţi militari manevrabili pe orbită, care pot lansa sateliţi mai mici. În 2018, Franţa s-a plâns că un satelit rus s-a apropiat de unul dintre sateliţii săi militari pentru a spiona, de exemplu tehnologiile de la bord, dar un satelit american se apropiase de acelaşi satelit rus cu câteva zile înainte.

Nu se ştie dacă americanii au capacitatea de a trimite proiectile cu mare viteză aşa cum tocmai au făcut-o ruşii, a declarat pentru AFP Brian Weeden, specialist în securitate spaţială la Secure World Foundation, cu sediul la Washington. „Dar fără îndoială ar putea să o facă, dacă ar dori”, a precizat el.

„Este posibil ca ruşii să fi vrut să trimită un mesaj strategic privind vulnerabilitatea sistemelor americane”, a adăugat Brian Weeden. Sateliţii spion sunt enormi, extrem de costisitori şi puţin numeroşi, susţine el.

„Rusia nu depinde atât de mult de sateliţii săi ca SUA, iar sateliţii ruşi sunt departe de a fi atât de scumpi”, adaugă expertul.

Ceea ce a spus şi şeful Forţei spaţiale americane vineri. De la războiul din Golf, toată armata americană, de la avioane la soldaţii de infanterie, depinde de spaţiu, pentru navigaţie, comunicaţii, informaţii.

„Tot ceea ce facem (…) integrează spaţiul în fiecare etapă”, a spus gen. Raymond.

Americanii şi ruşii vor avea ocazia să discute direct săptămâna viitoare, la Viena, cu prilejul primei lor reuniuni privind securitatea spaţială din 2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here