VIDEO | Vladimir Putin: A venit timpul să se întoarcă pagina în cazul otrăvirii lui Navalnîi

Vladimir Putin

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut joi să se întoarcă pagina în cazul otrăvirii liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, din lipsă de probe, relatează EFE, citată de Agerpres.

”Am trimis mai multe solicitări din partea Procuraturii ruse pentru a obţine materiale care să confirme otrăvirea. Nu există nici măcar un singur material despre acest Noviciok sau orice altceva”, a declarat Putin ca răspuns la o întrebare a unui corespondent BBC în timpul conferinţei sale anuale de presă.

El a adăugat că Rusia a propus, de asemenea, să trimită specialişti pentru a ajuta la investigarea acestui caz, care a determinat impunerea de sancţiuni occidentale.

‘Eu însumi le-am sugerat preşedintelui Franţei (Emmanuel Macron) şi cancelarului Germaniei (Angela Merkel) să îi lase pe experţii noştri să meargă acolo pentru a lua probe”, a declarat Putin. El a subliniat că Moscova ar avea astfel temei legal pentru a deschide un dosar penal pe baza „presupusei” otrăviri. ”Dar nu am obţinut nimic”, a repetat liderul rus.

Prin urmare, a venit timpul să „nu mai vorbim despre asta” şi să „întoarcem pagina” în această chestiune, a conchis preşedintele Rusiei.

Navalnîi este încarcerat în Rusia în cadrul unui dosar penal pentru fraudă. Liderul opoziţiei a fost reţinut imediat după ce s-a întors din Germania în ianuarie, după mai multe luni de tratament, după ce a supravieţuit unei otrăviri în timpul unei călătorii în Siberia în august 2021.

În timpul conferinţei de presă anuale de sfârşit de an, Putin a fost întrebat şi despre asasinarea liderului opoziţiei Boris Nemţov (2015) şi a jurnalistei Anna Politkovskaia (2006).

”Am făcut totul pentru a clarifica acele asasinate. /…/ Mai multe persoane au fost încarcerate pentru aceste crime”, a răspuns Putin, care a recunoscut că există opinii potrivit cărora persoanele care execută pedepse pentru uciderea lui Nemţov şi a lui Politkovskaia nu sunt de fapt „autorii” acestor crime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here