VIDEO | Washingtonul consideră ”absurdă” orice sugestie privind implicarea SUA ori a Israelului în atentatul din Iran

Sursa foto: captură video

Statele Unite au calificat drept „absurdă” orice sugestie că Statele Unite sau Israelul ar fi implicate în atentatul comis miercuri în Iran, în apropierea mormântului lui Qassem Soleimani, şi au dat asigurări că nicio ţară nu are interes într-o „escaladare” în regiune, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Statele Unite nu au fost implicate în niciun fel. Orice afirmaţie contrară este absurdă”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

 

El nu a precizat la cine s-a referit, vorbind pur şi simplu despre nişte „acuzaţii care circulă” şi a subliniat nu dispune de informaţii „independente” în legătură cu atentatul.

„Nu avem niciun motiv să credem că Israelul este implicat în această explozie”, a adăugat el, deplângând decesele înregistrate în rândul civililor.

Cel puţin 103 persoane au fost ucise şi peste 211 au fost rănite în acest atentat comis miercuri în apropierea mormântului lui Qassem Soleimani, arhitect al operaţiunilor militare iraniene în Orientul Mijlociu, Iranul marcând oficial împlinirea a patru ani de de la decesul acestuia, a informat presa de stat.

Pe de altă parte, întrebat despre eliminarea unui înalt oficial al Hamas din Liban, Matthew Miller a răspuns că Saleh al-Arouri era „un terorist brutal”.

Numărul doi al Hamas, Saleh al-Arouri, şi alte şase cadre ale mişcării islamiste palestiniene au fost ucişi într-o lovitură aeriană atribuită Israelului, care a vizat marţi seara birourile grupării aflate în suburbiile sudice ale Beirutului, bastion al Hezbollahului pro-iranian.

„Nu este în interesul nimănui – nici al vreunei ţări din regiune, nici al vreunei ţări din lume – să vedem acest conflict escaladând mai mult decât s-a întâmplt deja”, a afirmat el, în timp ce toată lumea se teme că războiul dintre Israel şi Hamasul palestinian din Fâşia Gaza se va extinde în întreaga regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here