VIDEO | Zeci de mii de oameni au mărşăluit la Budapesta împotriva guvernului lui Viktor Orban

Sursa: Twitter

Zeci de mii de persoane au protestat sâmbătă, în centrul Budapestei, împotriva guvernului premierului Viktor Orban, în frunte cu un avocat, fost apropiat al administraţiei, care a lansat recent o mişcare politică pentru a-l contesta pe premier, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Protestatarii au mărşăluit spre parlament pe o vreme neobişnuit de caldă de primăvară, unii dintre ei strigând „Nu ne este frică!” şi „Orban, demisia!”.

Mulţi dintre manifestanţi purtau culorile naţionale roşu-alb-verde sau drapelul naţional, simboluri pe care partidul lui Orban le-a folosit ca fiind ale sale în ultimele două decenii.

„Acestea sunt culorile naţionale ale Ungariei, nu ale guvernului”, a declarat Lejla, în vârstă de 24 de ani, care a venit la Budapesta din Sopron, un oraş de la graniţa de vest a ţării.

 

Marşul a fost condus de Peter Magyar, în vârstă de 43 de ani, care a fost căsătorit cu Judit Varga, fostul ministru al justiţiei în cabinetul condus de Viktor Orban, şi care intenţionează să îşi lanseze propriul partid.

Trei manifestanţi intervievaţi de Reuters au declarat că Magyar le-a plăcut pentru că a fost un apropiat al guvernului Orban şi cunoaşte din interior modul în care acesta funcţionează.

„Ştiam că există corupţie, dar el o spune ca unul din interior şi ne-a confirmat asta”, a declarat Zsuzsanna Szigeti, o asistentă medicală, de 46 de ani, care purta un drapel al Ungariei ce îi acoperea întregul corp.

Ea spune că este îngrijorată în legătură cu situaţia din sistemele de educaţie şi de sănătate şi de problema corupţiei. „Am încredere că va avea loc o schimbare”, mai spune femeia.

Peter Magyar a devenit foarte cunoscut în februarie, când a făcut comentarii incendiare despre funcţionarea internă a guvernului. El l-a acuzat pe Antal Rogan, ministru în cabinetul lui Viktor Orban, că ar conduce o maşină de propagandă centralizată.

De asemenea, el a publicat o înregistrare a unei conversaţii cu fosta sa soţie, în care Varga a detaliat o încercare a unui înalt membru al cabinetului Orban de a interveni într-un caz de corupţie. Procurorii investighează în prezent declaraţiile.

Ancheta intervine într-un moment sensibil din punct de vedere politic pentru Orban, înainte de alegerile europarlamentare din iunie, şi vine după un scandal de abuz sexual care a dus la căderea a doi dintre aliaţii săi politici-cheie – fostul preşedinte şi Judit Varga – în februarie.

Potrivit datelor institutului de sondaje Median, publicate de săptămânalul HVG la jumătatea lunii martie, 68% dintre alegători au auzit de intrarea lui Magyar în domeniul politic, iar 13% dintre aceştia au declarat că este posibil să susţină partidul său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here