VIDEO | Zelenski a cerut la ONU o „pedeapsă justă” împotriva Rusiei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pledat miercuri cu forţă în faţa Adunării Generale a ONU pentru o „pedeapsă justă” împotriva Rusiei pe care preşedintele american a acuzat-o că a „încălcat într-o manieră neruşinată” principiile Naţiunilor Unite, scrie AFP, citată de News.ro.

„O crimă a fost comisă contra Ucrainei şi noi cerem o pedeapsă justă”, a spus liderul ucrainean într-un mesaj video difuzat la Adunarea Generală a ONU, datorită unei autorizaţii speciale a statelor membre.

„Pedeapsă pentru că a încercat să fure teritoriul nostru, pedeapsă pentru uciderea a mii de persoane, pedeapsă pentru tortură şi umilirea femeilor şi bărbaţilor”, a adăugat el, petetând cuvântul „pedeapsă”.

Îmbrăcat ca de obicei în tricoul său kaki, liderul ucrainean a cerut înfiinţarea unui tribunal special şi a unui fond de compensare pentur victime, şi a cerut ONU să lase Rusia fără dreptul de veto în Consiliul de Securitate.

„Suntem pregătiţi pentru pace. Dar o pace onestă şi dreaptă”, a adăugat el, enumerând ingredientele „reţetei” sale pentru pace, de la „răzbunare” la restabilirea integrităţii teritoriale până la „garanţiile de securitate”.

„Lumea este de partea noastră”, a afirmat el în discursul de mai mult de 20 de minute primit cu aplauzele numeroşilor delegaţi, unii în picioare în sala de la New York.

Câteva ore mai devreme, Joe Biden a atacat şi el Rusia care a anunţat o mobilizare parţială a sute de mii de rezervişti. „Acest război distruge dreptul Ucrainei de a exista, pur şi simplu”, a spus preşedintele american.

Rusia, membru permanent în Consiliul de Securitate, „a încălcat în manieră neruşinată principiile Cartei Naţiunilor UNite” prin sechestrarea unor părţi din teritoriul vecinului său, a acuzat el.

În faţa noilor ameninţări din partea lui Vladimir Putin, UE a convocat pentru miercuri seara o reuniune informală de urgenţă a miniştrilor săi de Externe, unde problema noilor sancţiuni va fi „pe masă”.

Trebuie pusă „presiune maximă” pe Rusia, a spus preşedintele francez Emmanuel Macron.

În timp ce ţările din Sud sunt din ce în ce mai enervate de faptul că occidentalii se concentrează asupra Ucrainei, în ciuda multiplelor crize suferite de umanitate pe întreaga planetă, preşedintele american a întins mâna ţărilor în curs de dezvoltare.

În special, el a anunţat miercuri un nou ajutor de 2,9 miliarde de dolari pentru lupta împotriva insecurităţii alimentare în lume, care se adaugă la o sumă de 6,9 ​​miliarde de dolari promisă deja anul acesta de Washington.

Războiul din Ucraina, piesa centrală a discursului lui Macron la ONU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here