FOTO-VIDEO | Ziua „dezghețului” pentru Drumul Taberei: Inaugurarea magistralei 5. Iohannis: „Risca să devină o legendă a amânărilor”

UPDATE – Magistrala de metrou M5 este o „mare realizare” şi risca să devină „o legendă a amânărilor”, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.

„Este o mare realizare, trebuie să recunoaştem acest lucru, este cert, după Revoluţie, cea mai mare realizare de acest tip, de tip metrou, din România”, a afirmat Iohannis, la deschiderea magistralei de metrou Eroilor – Drumul Taberei.

Şeful statului s-a referit şi la perioada în care a fost realizat proiectul.

„Nu a fost uşor până aici şi această linie risca să devină, aşa, un fel de legendă, o legendă a amânărilor”, a arătat el.

UPDATE – Premierul Ludovic Orban a declarat marţi, la inaugurarea magistralei de metrou M5, din Drumul Taberei, că actualul director al Metrorex era director şi în 2008, când el era ministru al Transporturilor şi când au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici şi a fost semnată strategia de dezvoltare a metroului li a dat asigurări că investiţiile în infrastructură reprezintă prioritatea zero a Guvernului pe care îl conduce.

„Lucrurile uneori le aşază Dumnezeu astfel încât să pară coincidenţe. Coincidenţa face că dl director general Gabriel Mocanu era director al Metrorex în 2008 şi subsemnatul era ministrul al Transporturilor atunci când au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici şi de asemenea anul în care a fost semnată strategia de dezvoltare a metroului. 2007 şi 2008 au reprezentat anii în care au fost reluate investiţiile la metrou. Am realizat tronsonul dinspre autostrada Soarelui cu 4 staţii. E o onoare pentru mine ca, împreună cu directorul general Gabriel Mocanu, să avem această bucurie de a fi de faţă la punerea în funcţiune acestui metrou foarte important pentru Bucureşti şi locuitorii din Drumul Taberei”, a declarat Orban.

El a dat sigurări că toate lucrările ulterioare se vor derula cu o viteză mult mai mare.

„Vom fi mai atenţi în tot ceea ce înseamnă etapele de pregătire privind infrastructura de metrou. Investiţiile în infrastructură reprezintă prioritatea zero a Guvernului pe care îl conduc”, a conchis premierul.

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi ministrul Transporturilor participă marţi la darea în folosinţă a Magistralei 5 de metrou Drumul Taberei, secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv Valea Ialomiţei. Linia de metrou se deschide la aproape nouă ani de la începerea lucrărilor. Metrorex precizează că publicul va putea circula cu metroul începând cu ora 14:00.

Metrorex informează că, începând cu data de 15.09.2020, Magistrala 5 de metrou: Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor (cod SMIS 2014+111687) este pusă în funcţiune pentru publicul călător, după ora 14:00.

Traseul Magistralei 5 de metrou – Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor oferă o cale de transport de mare capacitate şi un mijloc de legătură între zona de sud-vest a Bucureştiului (Cartierul Drumul Taberei) şi centrul oraşului, pe o lungime de circa 7 km, 10 staţii de metrou.

„Prin această punere în funcţiune, atractivitatea generală a reţelei de metrou creşte semnificativ, în special pentru locuitorii din zona cartierului Drumul Taberei, iar transportul de suprafaţă atât cel public, cât şi cel privat este degrevat considerabil. Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv staţia şi depoul Valea Iolomiţei este finanţată din fonduri externe nerambursabile în cadrul POS-T 2007 – 2013, POIM 2014-2020 (85%) şi de la bugetul de stat (15%). Valoarea proiectului, aprobat prin H.G. nr. 374/2019 este de cca. 3,2 miliarde lei. Valoarea eligibilă a proiectului este de cca. 2,3 miliarde lei, din care contribuţia Comisiei Europene prin Fondul de Coeziune (în cuantum de 85% din valoarea eligibilă a proiectului) este de cca. 2 miliarde lei”, precizează compania.

Lucrările proiectul de investiţii au început în noiembrie 2011.

Obiectivele specifice ce au fost atinse prin punerea în funcţiune a Magistralei 5 – Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor de metrou: 

  • Facilitarea legăturii dintre vestul şi centrul oraşului, prin intermediul unei linii de transport cu metroul cu o lungime construită de cca. 7 km, un număr de 10 staţii, un depou şi o galerie de legătură;
  • Asigurarea unei linii de transport cu metroul ce oferă o viteză maximă de 80km/h, la un interval optim de urmărire între trenuri, pe secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv Valea Ialomiţei. În faza finală, trenurile vor putea circula la un interval de succedare de 2 minute;
  • Îmbunătăţirea confortului călătorilor şi a eficacităţii traficului prin asigurarea unui sistem de transport ce îmbunătăţeşte durata de deplasare pe coridorul deservit (de la staţiile terminus, Valea Ialomiţei şi Râul Doamnei până la staţia Eroilor), de la 32 de minute la 12 minute.

„Prin atingerea acestor obiective specifice, proiectul contribuie implicit la realizarea următoarelor obiective generale:

  • Creşterea eficienţei transportului din punct de vedere al vitezei, prin economia de timp pe care o va asigura noua magistrală de transport subteran.
  • Creşterea atractivităţii transportului cu metroul, comparativ cu transportul rutier, în consecinţă, reducerea numărului de accidente, reducerea degradării tramei stradale, realizarea de economie de carburanţi şi întreţinere, reducerea timpilor de deplasare etc.
  • Reducerea poluării (gaze de eşapament, zgomot, vibraţii) prin degrevarea transportului de suprafaţă atât public, cât şi privat, cu implicaţii importante asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii şi condiţiilor de mediu”.

Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial Transport 2007-2013 şi din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, menţionează compania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here