VIDEO|Bătaie în Consiliul Municipal Chișinău din cauza unui plan urbanistic zonal

Consilierii locali din Chișinău s-au luat la bătaie în timpul unei ședințe a Consiliului Municipal. Altercația a pornit de la un punct de pe ordinea de zi – aprobarea unui plan urbanistic zonal, scrie Ziarul de Gardă.

Consilierii municipali ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au încercat să blocheze procedura de votare a planului urbanistic, declarând că „proiectul are aviz negativ de la CNA și evidențiază încălcări de procedură, cu riscuri de corupție”.

„Opriți ședința, nu încălcați legislația, eu vă rog frumos”, a declarat unul dintre consilieri.

Consilierii PAS susțin că votarea proiectului „a avut loc contrar legii”, dar și fără ca subiectul să fie supus dezbaterilor în timpul ședinței. Totodată, consilierii mai spun că documentul propus spre aprobare „evidențiază încălcări de procedură, cu riscuri de corupție”.

„Poliția, poliția, chemați vă rog poliția”, strigă un alt consilier implicat în altercații.

Consilierii municipali și-au împărțit pumni în timp ce la vot era supus „subiectul cu privire la aprobarea Planului urbanistic zonal pentru terenurile cuprinse în perimetrul străzilor Burebista – Sarmizegetusa – Grădina Botanică”. Proiectul a fost aprobat cu 32 de voturi.

Într-un mesaj postat pe Facebook, deputatul PAS Radu Marian a venit cu o reacție la evenimentele din CMC.

Fracțiunea PAS din CMC protestează împotriva votării proiectelor de decizie privind aprobarea PUZ-ului (Planul Urbanistic Zonal) din sectorul Botanica (perimetrul str. Burebista – Sarmisegetusa – Grădina Botanică) și cel cu privire la implementarea Regulamentului Local de Urbanism (RLU), care are aviz negativ de la CNA și evidențiază nenumărate încălcări de procedură, cu riscuri de corupție.

PUZ-ul din sectorul Botanica presupune construcția unui ghettou din blocuri locative imense, cu 2000 de apartamente. Acesta va crea probleme grave pentru locuitorii din zonă, din cauza lipsei infrastructurii sociale, a drumurilor și a transportului. Familiile care vor locui în acest complex locativ imens se vor confrunta cu lipsa instituțiilor de învățământ, deoarece în apropiere nu există grădinițe și școli cu predare în limba română. Din motiv că nu există grădinițe și școli, părinții vor fi nevoiți să ducă copiii la instituții de învățământ din alte sectoare. Lipsa transportului va crește fluxul de călători în singurul transport public de capacitate mare (la moment autobuzul 23), iar deținătorii de automobile vor sta în ambuteiaje infinite pe străzile deja supraîncărcate.

Proiectul cu privire la securizare și dezvoltarea zonei Centru – Nucleu Istoric al Orașului Chișinău, propus de Platforma DA, contravine legislației. Propunerea legiferează Regulamentul Local de Urbanism (RLU), care conform Deciziei CMC Nr. 22/40 din 25 decembrie 2008, nu poate fi aplicat în zona centru”, a scris deputatul pe Facebook.

Fracțiunea PAS din CMC a organizat un flashmob spontan la ședința CMC cu genericul „Constituirea alianței mafiei imobiliare în CMC, cu scopul votării proiectelor de decizie care vor pune bazele ghettourilor în municipiul Chișinău, precum și distrugerea nucleului istoric în capitală.”


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here