Viitorul Europei se va decide pe 24 martie. „Momentul 1939” al generației noastre

„Alianța ar trebui să declare supraviețuirea Ucrainei un interes vital și să-l avertizeze pe Putin cu privire la orice utilizare a armelor nucleare”, scrie într-un editorial CEPA Kurt Volker, fost ambasador SUA la NATO.

<< Președintele rus Vladimir Putin va urmări reuniunea la nivel înalt a NATO din 24 martie pentru a găsi indicii despre cât de departe își poate duce războiul împotriva Ucrainei. Alianța ar trebui să se asigure că aceste indicii sunt furnizate în termeni clari și lipsiți de ambiguitate.

Acesta este un moment decisiv pentru NATO. În timp ce liderii vor discuta despre puternica apărare colectivă a NATO, ei trebuie să aibă grijă să nu trădeze o slăbiciune privind Ucraina. Cu excepția cazului în care liderii NATO lansează mai multe avertismente puternice – despre suveranitatea Ucrainei, despre țintirea civililor și despre orice utilizare a armelor nucleare, chimice sau biologice -, probabil că Putin va concluziona că are undă verde pentru a continua.

Decizia NATO de-a organiza un summit de urgență este un pas esențial, deoarece alianța se confruntă cu cea mai gravă criză de securitate a Europei de după al Doilea Război Mondial. Acesta este momentul 1939 al generației actuale – poate fi oprit Putin în Ucraina sau va duce un război mai larg?

Invadarea Ucrainei de către Putin merge prost. Devenind tot mai disperat, va deveni și mai periculos, crescând probabilitatea unor violențe și mai îngrozitoare adresa civililor, precum și perspectiva ca Rusia să poată folosi arme nucleare, chimice sau biologice.

NATO nu trebuie doar să-și îndeplinească obligațiile legale ca alianță de apărare. De asemenea, trebuie să respecte obligațiile morale în protejarea vieții umane. După măcelul din cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv Holocaustul, am jurat: „Niciodată”.

Unde se află acest angajament în contextul efortului Rusiei de-a extermina Ucraina ca țară și ca popor?

În asemenea circumstanțe, argumentele potrivit cărora Ucraina se află în afara teritoriului NATO sună a pretext. Transportul aerian de la Berlin din 1948-49 a avut loc când Germania nu era membră a NATO, iar NATO a oprit epurarea etnică în Bosnia și Kosovo în anii 1990, deși nu erau membri NATO. Brutalitatea din Ucraina nu este un afront mai mic adus moralității.

Fără îndoială, NATO își va afirma voință fermă de a apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO, inclusiv statele baltice, Polonia, România și Bulgaria. Acest angajament nu trebuie să vină doar în cuvinte, ci și sub forma unei desfășurări permanente a forțelor militare în aceste țări. Acum este momentul să catalogăm multiplele încălcări ale Actului fondator NATO-Rusia din 1997 de către Rusia și să declarăm că NATO nu mai are nicio obligație în temeiul acestui acord, inclusiv angajamentul său de a se abține de la „staționarea permanentă suplimentară a unor forțe de luptă substanțiale” pe teritoriul membrilor post-1991.

Un astfel de angajament clar față de apărarea colectivă este însă departe de a fi suficient în fața agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Dacă NATO se oprește doar la angajamentul de-a apăra aliații existenți, îi va semnala lui Putin că poate face orice dorește nu numai împotriva Ucrainei, un non-aliat, unde civilii sunt vizați și se pot confrunta totuși cu utilizarea armelor de distrugere în masă, dar și altor state aflate într-o poziție similară, precum Moldova și Georgia.

Prin urmare, NATO trebuie să-și folosească poziția de forță pentru a proiecta securitatea în Europa – în conformitate cu cea de-a doua funcție de bază, managementul crizelor. Alianța ar trebui să emită trei avertismente:

  • Să afirme fără ambiguitate că supraviețuirea Ucrainei ca stat suveran și independent este un interes central al NATO. NATO va face tot posibilul pentru a asigura supraviețuirea Ucrainei.
  • Să repete și să întărească avertismentul președintelui Biden că orice utilizare de către Rusia a armelor nucleare, chimice sau biologice este inacceptabilă și va primi un răspuns puternic.
  • Să sublinieze că Putin însuși și toată conducerea sa militară și civilă implicată în urmărirea penală a războiului împotriva Ucrainei vor fi trași la răspundere individual pentru toate crimele de război comise. Aliații ar putea sprijini înființarea unui tribunal internațional special în acest scop. Generalii și coloneii Rusiei trebuie să înțeleagă că nu va exista impunitate la sfârșitul războiului.

Pe lângă aceste avertismente, NATO ar trebui să convină și asupra mai multor măsuri specifice care ar avea un impact imediat:

  • Organizați și asigurați securitatea coridoarelor umanitare — la sol și în aer — pentru a vă asigura că ajutorul umanitar este livrat poporului ucrainean acolo unde este nevoie.
  • Angajați-vă să furnizați niveluri crescânde — în cantitate și calitate — de armament pentru Ucraina. Cel puțin, asta ar putea include sisteme sol-aer S-300, sisteme de drone armate, avioane MiG-29, alte sisteme antiaeriene, antitanc și antinavă și, eventual, alte tipuri de aeronave.
  • Stabiliți un mecanism de compensare pentru coordonarea livrării de arme și provizii către Ucraina. Ajutorul din partea aliaților individuali este substanțial, dar în mare parte necoordonat în acest moment. NATO are experiență anterioară în astfel de activități și ar putea face acest lucru la Cartierul General al Alianței, cu o operațiune pe teren în Polonia.

Pe lângă aceste avertismente și măsuri concrete, NATO trebuie să mențină toate celelalte opțiuni pe masă – și nu trebuie să le excludă preventiv.

Desigur, niciun aliat nu vrea să aibă un război mai mare cu Rusia. Dar trebuie să ne amintim că nici Putin nu vrea un război cu NATO, pe care Rusia l-ar pierde cu siguranță. Semnalându-i lui Putin ce nu va face Alianța, fie să se angajeze direct cu forțele ruse sau să implementeze zona de excludere aeriană, îl va convinge pe acesta că Occidentul nu este hotărât și că are mână liberă în Ucraina.

Când se vor întâlni, președintele Biden și colegii săi se vor confrunta atât cu un test strategic, cât și cu unul moral. Dacă le vor trece pe ambele, asta va determina viitorul Europei.>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here