Viktor Orban, despre asaltul asupra Capitoliului: „Să nu judecăm”

Foto: INQUAM/Virgil Simionescu

Premierul ungar Viktor Orban, unul dintre puţinii susţinători ai preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump în cadrul Uniunii Europene (UE), a atenţionat împotriva oricărei ingerinţe în treburile interne ale SUA după asaltul de miercuri asupra Capitoliului de le Washington, delimitându-se astfel de numeroasele condamnări ferme pe plan internaţional, informează vineri AFP, potrivit Agerpres.

„Nu ne place să fim judecaţi, prin urmare să nu judecăm alte ţări”, a reacţionat vineri Viktor Orban, a cărui politică este cu regularitate criticată de instanţe internaţionale pentru atingeri aduse statului de drept. „Nu trebuie să ne amestecăm în ceea ce se întâmplă în America, este treaba lor”, a insistat premierul Ungariei în timpul tradiţionalului său interviu săptămânal radiofonic. „Suntem convinşi că ei vor reuşi să-şi rezolve problemele”, a mai spus el.

În timpul campaniei electorale americane, Viktor Orban a declarat că vede în realegerea lui Donald Trump „cea mai bună soluţie pentru Europa Centrală” şi s-a lăudat că a fost surprins să primească un telefon din partea preşedintelui republican în timp ce se afla în bucătărie.

De asemenea, mass-media ungare apropiate guvernului de la Budapesta l-au descris pe Joe Biden drept un „comunist” şi un „marxist”. Ele au difuzat şi acuzaţiile de fraudă formulate de Donald Trump după alegeri.

Evocând violenţele de la Washington, site-ul ungar Origo a denunţat „un haos total în timpul preşedinţiei lui Biden după nişte alegeri scandaloase”.

Respingerea refugiaţilor, aversiunea faţă de un echilibru al puterilor, apetenţa pentru „fake news”: Viktor Orban are acelaşi stil de guvernare ca şi Donald Trump, care l-a descris în trecut drept un lider „respectat în toată Europa”, care „a făcut treabă bună”, comentează AFP.

După victoria lui Joe Biden, Budapesta a atenţionat SUA împotriva revenirii politice sale de „export de democraţie”.

Pe vremea când democratul Biden era vicepreşedinte în administraţia lui Barack Obama, Viktor Orban, aflat la putere din 2010, era vizat constant de critici privind atingeri aduse libertăţii presei, justiţiei şi societăţii civile.

2 COMENTARII

  1. Orban cel rau (asa a fost numit de unii in UE ) a pariat pe calul gresit ( o vorba din popor ). Nemestecul in- treburilii- interne era vorba preferata a ultimului dictator din Romania comunista . Ce folos insa – poate unii inca mai cauta voturile furate, in alegeri, de catre democrati si poate le vor cauta inca timp de patru ani , pina in alegerile din 2024-2025 .Jocurile au fost facute si consecintele vor pe masura faptelor . Biden a cistigat si cel numit de curind – singuraticul – a pierdut . Tot mai multa lume , ce pina ma ieri sustinea, politica lui Trump , a renuntat , ba chiar arata cu degetul spre transformarea uluitoare (in rau ) a celui cu -America first – .Pence este obligat , daca doreste o nominalizare republicana pentru alegerile din 2024 , sa puna punct (din punct de vedere politic ) erei Trump . Va face Pence ceea ce Pelosi cere : demiterea presedintelui cu toate consecintele legale ce decurg din asta ? Eu unul cred ca DA .

  2. Cand în 10 august românii au fost gazati bătuți, maltratati pe aia de dincolo de baltă i-au durut in cot!!..nimeni n-a zis numic,cnn,cbs,bbc,…mucles!!…nimeni din europa unită!!!…nu a scos în sunet…asa ca omul are dreptate, fiecare cu aia ma-sii!!…uite exemplul cel mai bun..în africa de doua zile au murit sute de oameni împușcați de grupările de teroriști, a scris cineva de aceste evenimente???..cum e bagă în seamă țările mici??…țările care nu reprezintă ceva interese pentru magnatii lumii sunt sortite uitării….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here