Viktor Orban: Ungaria trebuie să îşi crească radical capacităţile de apărare

Ungaria îşi va accelera programul de dezvoltare a apărării, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban la postul public de radio, potrivit Reuters, citată de Agerpres.ro.

„Trebuie să ne creştem radical capacităţile de apărare”, a spus Orban, care a reiterat că interesul Ungariei este ca războiul din Ucraina vecină să se încheie cât mai repede posibil.

Declaraţiile sale survin după summitul NATO de la Madrid, unde Alianţa Nord-Atlantică a convenit să accepte aderarea Finlandei şi Suediei.

Orban a declarat că, încet, ‘realităţile militare’ încep să devină evidente în Ucraina, în contextul în care această ţară pierde mulţi militari în fiecare zi, şi chiar dacă frontul încă pare departe de Ungaria, situaţia s-ar putea schimba.

El a reiterat că Ungaria, ca aliat din cadrul NATO, trebuie să stea în afara războiului.

„Trebuie să pornim motoarele şi să ne accelerăm programul de dezvoltare a apărării”, a spus premierul ungar.

Orban, care a fost reales în aprilie, la o diferenţă semnificativă, pentru al patrulea mandat consecutiv, a spus că Ungaria nici măcar nu este dispusă să negocieze despre vreun potenţial embargou sau limitări din partea UE asupra importurilor de gaz rusesc care ar submina economia ungară.

„Nu de sancţiuni este nevoie, ci de un armistiţiu şi de discuţii de pace imediate”, a afirmat premierul ungar, adăugând că este nevoie de pace pentru a opri ceea ce el numeşte „inflaţia de război”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here