Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a afirmat marţi, la Piteşti, că îi va propune premierului Ludovic Orban înfiinţarea unui muzeu naţional dedicat Brătienilor la Vila Florica de la Ştefăneşti, care revine în administrarea Ministerului Culturii, informează Agerpres.

Eu voi pleda în faţa premierului (…) pentru înfiinţarea Muzeului Brătianu acolo, un muzeu care să funcţioneze după reguli clare, un muzeu naţional care să fie sub autoritate guvernamentală, mai exact sub autoritatea Ministerului Culturii, pentru a-i da o altfel de greutate. Pentru că un muzeu naţional deja îl scoţi şi din zona influenţelor politice”, a declarat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă.

Premierul Ludovic Orban anunţase anterior că Vila Florica de la Ştefăneşti (Argeş) va reveni în administrarea Ministerului Culturii.

Am aflat astăzi o veste pe care nu mă pot abţine să nu v-o împărtăşesc. După cum ştiţi, în acest an, pentru prima oară, pesediştii din Argeş ne-au interzis să aniversăm înfiinţarea PNL, pe 24 mai, ne-au interzis să sărbătorim această aniversare la Vila Florica. Există un Dumnezeu în toate. Vila Florica va reveni în administrarea Ministerului Culturii, pentru că se încheie perioada de dare în administrare către Consiliul Judeţean Argeş”, a spus Orban.

Vila Florica, reședința familiei Brătianu, a fost cumpărată de la descendenți prin intermediul unei legi adoptate de către Parlament. Curtea Constituțională a declarat ulterior legea neconstituțională pe motiv că achiziția trebuia făcută de către Guvern, nu prin lege, deoarece s-ar încălca separația puterilor în stat. Cumpărarea vilei a fost finalizată de către Ministerul Culturii care a plătit, în  noiembrie 2017, 1.820.000 de euro. ”Pe 14 noiembrie, deci exact a doua zi, s-a încheiat contract de comodat între Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean Argeş pentru Centrul de Cultură I. C. Brătianu”, a spus Bogdan Gheorghiu.

Liberalii nu au putut să organizeze în luna mai aniversarea PNL la Vila Florica din Ștefănești, fost domeniu al familiei Brătianu, deoarece Consiliul Județean Argeș nu le-a dat aprobare. Aniversarea de la Vila Florica este o tradiție a PNL, liberalii reunindu-se acolo în fiecare an.

În acest an se întâmplă ceva absolut scandalos, un lucru fără precedent, care nu s-a întâmplat niciodată în ultimii 30 de ani. În mod tradițional, PNL comemorează memoria Brătienilor și aniversează ziua partidului la așezămintele Brătianu de la Florica. Pentru prima oară în 30 de ani, PSD vrea să ne interzică nouă, liberalilor, să cinstim memoria înaintașilor noștri. PSD vrea să reinventeze istoria, PSD vrea să confiște aceste locuri care sunt încărcate de istorie și care au avut o influență decisivă asupra evoluției națiunii române. Nimeni nu ne poate ține departe de istoria noastră. Puteți să ne interziceți accesul la Florica, pentru că noi oricum vom comemora memoria Brătienilor, noi oricum vom cinsti prin acțiunea noastră memoria marilor înfăptuiri ale PNL și nimeni nu vă va lăsa vreodată să rescrieți istoria și să vă bateți joc de istoria acestui popor”, declara în mai 2019 Ludovic Orban.

Liberalii intenționau să organizeze la Vila Florica un simpozion dedicat împlinirii a 144 ani de la înființarea partidului, în 24 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here