Vine toamna, iar rușilor „nu le va plăcea ce se întâmplă acasă”. Kremlinul plănuiește să-i anestezieze cu bani, „dar sume mici”

Sursa: Kremlin.ru

Administrația prezidențială rusă discută despre o posibilă creștere a nemulțumirii sociale în țară din cauza prețurilor mai mari și a închiderii unităților de producție, spun sursele Meduza. Oficialii și tehnologii politici consideră că subiectul războiului cu Ucraina a încetat să fie central pentru rușii care îl susțin pe Vladimir Putin și, prin urmare, oamenii încep să acorde atenție altor domenii ale vieții. Unul dintre principalii declanșatori ai nemulțumirii ar putea fi pregătirea copiilor ruși pentru școală.

Dispariția optimismului vacanței de vară

Două surse apropiate Administrației Prezidențiale (AP) au declarat, pentru Meduza, că blocul politic intern al Kremlinului discută și este neliniștit de o posibilă creștere a nemulțumirii sociale în rândul cetățenilor. Totuși, explicat sursele, aceste discuții nu se bazează pe cercetări sociologice. „Întreaga sociologie se concentrează acum pe alegeri (în septembrie este o singură zi de vot în Rusia — n.r.), iar bugetele pentru aceasta sunt destul de limitate”, explică una dintre surse.

Ambii interlocutori ai Meduza descriu toamna ca fiind o perioadă tradițională pentru creșterea unei asemenea nemulțumiri. Potrivit surselor, vara anxietățile sociale dau înapoi: oamenii sunt ocupați cu vacanțe și cabane de vară. În toamnă, rușii încep să se îngrijoreze de dificultățile asociate cu munca; sunt atenți la creșterea prețurilor – în timp ce optimismul vacanței de vară dispare. „În principiu, vara este momentul unui soi de pauză: este cald, lumină, zilele lucrătoare trec în fundal. Toamna, toată lumea înțelege: vine iarna, nu vă așteptați la lucruri bune”, spune ironic unul dintre ei.

Pregătirea copiilor pentru 1 septembrie este un declanșator suplimentar al tensiunii sociale. Potrivit uneia dintre sursele Meduza, apropiate Administrației Prezidențiale, inevitabil oamenii compară cât au cheltuit pregătindu-se pentru școală în 2022, când Rusia a lansat un război la scară largă cu Ucraina, și cât au cheltuit în trecut, iar amploarea creșterii prețului devine evidentă pentru ei.

Ambele surse atrag atenția asupra faptului că subiectul „operațiunii speciale” (așa numesc oficialii ruși și mass-media oficială invadarea Ucrainei) începe să-i supere pe ruși, „s-au săturat de asta”. În același timp, interlocutorii subliniază că interesul anterior pentru operațiunile militare diminuase nemulțumirea socială: „Dar nu avem bombardamente – chiar dacă prețurile au crescut; dificultăți pentru o perioadă scurtă de timp”.

„Și în toamnă, oamenii se vor întoarce acasă atât din vacanțe, cât și din participarea virtuală la operațiunea specială. Nu le va plăcea ce se întâmplă acasă”, spune unul dintre interlocutorii Meduza.

Indirect, pierderea interesului unor ruși proguvernamentali față de războiul cu Ucraina este evidențiată de rezultatele unui sondaj realizat de institutul privat de cercetare, Romir. Potrivit acestuia, ponderea de acoperire a Pervîi Canal a scăzut, din februarie 2022, cu 8,1%, iar a canalului „Rossia 1” – cu 8% (ambele sunt complet controlate de Kremlin). La televiziunea rusă, cea mai mare parte a timpului de antenă este acum ocupată de emisiuni politice, în care gazdele și participanții vorbesc despre Ucraina și „țările ostile ale Occidentului”.

Autoritățile se pregătesc să distribuie bani

Pentru Kremlin, un alt motiv de îngrijorare îl constituie închiderea unităților de producție din regiuni din cauza retragerii companiilor occidentale. Probleme legate de șomaj sunt așteptate în regiunea Kaluga, unde se află fabricile marilor producători auto străini, regiunea Leningrad, unde există și întreprinderi mari deținute de proprietari occidentali sau dependente de aprovizionare din Occident și în alte regiuni industriale.

Blocul politic al Administrației Prezidențiale vede în distribuirea de bani către ruși singurul mijloc de combatere a nemulțumirii sociale în creștere. Interlocutorii Meduza amintesc că în perioada restricțiilor pentru COVID-19 și a dificultăților economice din cauza coronavirusului, autoritățile ruse au susținut financiar de mai multe ori populația; de regulă, aceste măsuri au vizat familiile cu copii și au fost puse în aplicare înainte de alegeri. „În toamnă, vor încerca să arunce cu bani în cei nemulțumiți. Vor fi sume relativ mici, dar oamenii vor fi totuși încântați să le primească ”, este sigură una dintre sursele Meduza.

În primăvară, Meduza a scris că blocul politic al Kremlinului încearcă să găsească contururile unei ideologii care să le explice cetățenilor de ce Putin a început războiul și de ce rușii trebuie să îndure dificultăți economice din cauza sancțiunilor. Cu toate acestea, la acea vreme dezvoltarea acestor idei se baza pe soluționarea conflictului prin negocieri pașnice.

Putin este acum prins într-un „război pe termen lung”, au declarat, pentru Meduza, trei surse apropiate Administrației Prezidențiale. Kremlinul nu mai încearcă să încadreze ideologic această strategie. Autoritățile se așteaptă ca în viitorul apropiat nemulțumirile cetățenilor să se poată „stinge cu banii”.

„Dacă nu există cadavre, trebuie găsite”. Dezvăluiri incognito despre cum fac soldații ruși bani, în Ucraina, din înscenări, trafic, furturi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here