Viorica Dancila
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

”Doamna premier”, fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc și Niculae Bădălău sunt numele care apar în interceptările aflate în dosarul Mafiei PSD de la Arad. Răzvan Cuc nu numai că știa de șpăgi, dar, potrivit discuțiilor dintre inculpați, era chiar nemulțumit că o parte dintre acestea ajung la Niculae Bădălău, rivalul său din Giurgiu.

Din înregistrările ambientale aflate în dosarul procurorilor DNA reiese că Cristian Ispravnic a obținut sume de bani din angajările care s-au făcut sau urmează să se facă pe posturile de controlor de trafic din punctele de frontieră, acolo unde organizația PSD Arad deține controlul. Din probele aflate la dosar reiese că ”ocuparea posturilor în cadrul D.P.R.P Timișoara în schimbul unor sume de bani reprezintă o preocupare constantă a tuturor organizațiilor PSD din regiunea Vest, existând tensiuni între organizațiile județene ale PSD Caraș Severin, Timiș și Arad, cu privire la „dreptul” de a obține atât posturi de conducere cât și de execuție care urmau a fi alocate unor membri de partid sau altor persoane în schimbul unor sume de bani”.

Șeful DRDP, Cristian Ispravnic, a afirmat în cadrul unei discuții din luna august că trebuie să dea curs solicitării ministrului Transporturilor, care dorește ca toate posturile din Direcția Venituri a CNAIR și Departamentele Venituri din subordine să fie ocupate pe criterii politice.

El are pretenția, și așa am dedus din ce am simțit eu pă… tot ce-i venit, turism politic… Deci probabil că zona asta is oamenii lor acolo, sau nu știu… sau așa știe el…”, a spus Ispravnic, conform interceptărilor publicate de Digi24.

Bogdan Munteanu, șeful biroului încasări de la DRDP, a afirmat și el că ministrul Răzvan Cuc ar fi reproșat că sumele de bani obținute din comiterea infracțiunilor de corupție sunt predate factiunii PSD Giurgiu, cu care el se află în conflict: ”Dar Grasu așa o zis atunci la … I-o zis pă față, ce bă, că voi faceți și-i duceți lui Bădălău și lui Mina”.

Discuțiile între inculpați au scos în evidență obligațiile funcționarilor susținuți politic de partid de a plăti taxe lunare la casieria organizației, cuantumul sumelor raportându-se la ierarhia fiecărei funcțîi.

Lipsa oricărui criteriu de profesionalism la numirea în funcțiile de conducere este scoasă în evidență chiar de către Mirel Pascu, vicepreședinte al PSD Arad, într-o discuție din august 2019. Acesta a spus că Mircea Lucaciu nu îndeplinește criteriile politice pentru numirea în funcție.

Păi cum să-l pui pă Mircea director? Rade toată Frontieră, rade toată Direcția, toți de noi… Păi el n-are poziție politică… Zero! Școală zero! Experiență într-o chestie de conducere directă, zero… Pă trei valențe, care le ai la CV-u, nu? Ba, ce… ce experiență politică ai? Ba, am fost vicepreședinte, consilieru lu cutare, am făcut aia. P…, el n-are nimica. Nici măcar la Nădlac nu-i președinte. Îl doare-n p… de partid, mâine! Da… A… Alte experiențe, el n-a fost niciodată în nicio funcție. O fost controlor de trafic. Îl duci tu controlor de trafic? Păi unde ai mai auzit așa ceva în țară?

*”Doamna premier” apare în discuții

Procurorii arată în referat că exercitarea influenței politice în ceea ce privește ocuparea nelegală a unor funcții publice este atât de generalizată încât cei interesați au apelat la președintele PSD, Viorica Dăncilă.

În ziua de 27.08.2019. Cristian Ispravnic s-a aflat în județul Caraș Severin la o întâlnire cu factorii politici la care a participat și Viorica Dancila. Cu această ocazie Ispravnic a apelat-o pe Carmen Gheorghiță din cadrul D.R.D.P. Timișoara, comunicandu-i să nu trimită documentele pentru numirea lui Mircea Lucaciu în funcția de șef al Departamentului Venituri, întrucât a intervenit în favoarea lui Mirel Pascu însăși Viorica Dăncilă.

De aia te-am sunat, că-i urgent. Uite, is cu domnu ministru….A…Chestia cu Mirel și cu Lucaciu îi pă bune, îi de ordin de la doamna premier. Deci, n-are el nicio treabă, n-are ce să facă. Îi ordin și asupra lui. M-ai înțeles?… Deci, o zis: Nu, Lucaciu rămâne șef de Serviciu și ăla merge șef Departament. Na, că-i… Direct premiera! Deci, direct premiera i-o zis…”

Directorul DRDP Timișoara, Cristian Ispravnic, l-a promovat, la finalul lunii august, pe Mircea Andrei Lucaciu în funcția de șef al Departamentului de Venituri. Cei doi sunt colegi în PSD Arad, iar în nouă să calitate Lucaciu are rol de coordonator al activității de cântarire și verificare a autocamioanelor la frontierele din Vestul țării: Arad, Timiș, Caraș-Severin.

DNA a anunțat oficial, marți, într-un comunicat de presă că parlamentarii PSD Dorel Căprar, Florin Tripa și Ioan Chisăliță sunt cercetați pentru mai multe fapte de corupție, între care luare de mită și abuz în serviciu. DNA a dezvăluit și modul în care funcționa caracatița de la Arad,

Cercetările au mai stabilit că șefii din cadrul D.R.D.P Timișoara sau în alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxa lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută”, se arată într-un comunicat al DNA.

DNA mai arată că, distinct de aceste sume lunare, persoanele cu funcții de conducere susținute în acele funcții de partid ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, „raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid, identificându-se o asemenea situație când suspectul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei de la inculpații Horgea Cristian, Lucaciu Mircea și suspectul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegații din Japonia”.

Într-un context asemănător, inculpații Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian, Pascu Patriciu-Mirel și suspecții Căprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin și Chisăliță Ioan Narcis și-ar fi folosit influență pentru numirea, cu încălcarea legii, în posturi de conducere a inculpaților Lucaciu Mircea și Pascu Mirel și pentru angajarea inculpatului Baetan Alin, precizează DNA.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here