Premierul Viorica Dăncilă afirmă că, în ciuda votului din Comisia Juridică a Parlamentului European şi a reacţiilor din ţară, are n continuare ncredere n Rovana Plumb căreia i acordă susţinerea sa necondiţionată.

Tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile – atât la votul din Parlamentul European, dar mai ales reacţiile celor din ţară – nu mă face să am mai puţină încredere sau apreciere pentru Rovana Plumb, dimpotrivă. Rovana are, în continuare, susţinerea mea necondiţionată. O cunosc de mulţi ani, am muncit împreună, ştiu măsura profesionalismului Rovanei şi a bunei-credinţe cu care şi-a făcut mereu treaba. Ştiu că ar exercita acest mandat de comisar european în bune condiţii şi am certitudinea că, pentru Rovana Plumb, spre deosebire de alţii, ar prima întotdeauna interesele şi politicile europene care contribuie la consolidarea proiectului european, aşa cum guvernul nostru acţionează. De aceea sper ca răspunsul comisiei JURI să fie unul pozitiv, în acord cu propunerea făcută de România şi susţinută de preşedintele Comisiei Europene”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, premierul Viorica Dncilă.

Premierul afirmă că ”tot ceea ce au făcut membrii partidelor de opoziţie în ultimele zile a fost să arate întregii lumi o Românie dezbinată, scindată între interesul ţării şi interesele mărunte, meschine ale unor grupări”.

”Au proiectat o Românie măcinată de ură, mize şi lupte şi au uitat de români, aşa cum fac zi de zi, de mai bine de un an. Însă România nu e a celor care dezbină şi distrug, nu e a celor care şi-i sfâşie pe ai lor şi calcă în picioare interesul ţării pentru propriile lor ambiţii. Românii văd aceste lucruri şi am încrederea că o vom vedea clar, cu toţii, la votul din această toamnă”, a mai transmis Dăncilă.

Candidatura Rovanei Plumb la postul de comisar european pentru Transporturi a fost respinsă de Comisia Juridică a Parlamentului European, a anunţat europarlamentarul Siegfried Mureşan.

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a declarat, vineri, că în cazul Rovanei Plumb este vorba despre o procedură suspendată şi trebuie aşteptat pentru a vedea ce se va comunica în mod oficial.

„Dar de ce ziceţi că este un eşec, este o procedură suspendată, aşteptăm să vedem ce comunică în mod oficial Comisia (…) Am înţeles că până în momentul de faţă nimeni nu a reuşit să formuleze ceva concret împotriva Rovanei Plumb, se pare că este mai mult o chestiune de neconcordanţă între legislaţia ţării şi ceea ce se întâmplă la Parlamentul European”, a spus el.

De altfel, şi Rovana Plumb a afirmat că nu a fost informată oficial cu privire la decizia Comisiei Juridice.

Liderul PNL Ludovic Orban consideră că propunerea Guvernului condus de Viorica Dăncilă pentru funcţia de comisar european în persoana Rovanei Plumb a făcut România de ruşine în Europa şi cere premierului să nu mai facă nicio altă nominalizare fără consultarea şi fără acordul preşedintelui Klaus Iohannis şi fără ca persoana nominalizată săfie audiată în Parlament.

Liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a afirmat, după respingerea candidaturii Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european, că a avertizat că aceasta este un candidat vulnerabil şi că doar “neconflictuala” marioneta prim-ministru nu a înţeles cu nu poate exporta chiar orice din PSD la Bruxelles. El consideră că toţi candidaţii cu probleme de integritate trebuie înlocuiţi.

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat că încăpăţânarea premierului Viorica Dăncilă de a menţine candidatura Rovanei Plumb „a făcut din nou ca România să fie oaia neagră a Europei”. El îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să se implice în nominalizarea unui nou comisar din partea României.

Nu o putem lăsa pe Viorica Dăncilă să facă greşeală după greşeală pentru că suntem în campanie electorală. Trebuie să găsim împreună un comisar care să fie cinstit şi competent şi care să reprezinte, şi pentru România şi pentru Comisie, un câştig”, a mai spus Barna.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că respingerea candidaturii Rovanei Plumb de către Comisia juridică a Parlamentului European reprezintă „un nou eşec major al guvernării PSD, care aduce prejudicii României”, şi că „avem o nouă dovadă a incompetenţei premierului Viorica Dăncilă”. El îi cere imperativ premierului „să facă de urgenţă o nouă nominalizare pentru portofoliul de comisar european doar după acordul Preşedintelui României şi cu avizul Parlamentului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here