Viorica Dăncilă, a declarat luni, într-un interviu pentru Adevărul Live, că nu a mai discutat cu Liviu Dragnea dinainte ca acesta să fie arestat şi spune că nu îl va graţia pe fostul şef al social-democraţilor, în cazul în care ea va ajunge preşedintele României. Lidera social-democraților s-a referit în cadrul interviului și la relația cu ministrul revocat al Justiției, Ana Birchall, dar și la conflictul acesteia cu Lia Savonea. Dăncilă a vorbit și despre eventuale înțelegeri cu partidul Pro-România și Victor Ponta, notează news.ro.

În legătură cu relația ei cu fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, Dăncilă susține că nu a mai discutat cu acesta, iar în cazul în care va câștiga prezidențialele din noiembrie, nu îl va grația:

„Doamne, nici nu se pune problema”, a afirmat Dăncilă.

A fost întrebată, de asemenea, cum vede demersul lui Liviu Dragnea care a cerut în instanţă dizolvarea PSD. „Vă daţi seama că nu este o decizie a fostului preşedinte care să ne bucure, este o decizie care ne întristează. Sunt convinsă că nu se va ajunge la acest lucru pentru că am îndeplinit toate normele legale”, a afirmat Viorica Dăncilă. 

Ea a mai spus că nu a mai discutat cu Liviu Dragnea dinainte de arestarea acestuia şi nu ştie de ce el a făcut acest demers. „Nu am mai discutat cu domnul Dragnea dinainte de a fi arestat, nu ştiu care sunt considerentele pentru care dânsul face acest demers. Am văzut aseară, spunea cineva că discut, că primesc de acolo… Nu am discutat, după ce a fost arestat, nu am mai avut absolut nicio discuţie cu domnul Dragnea şi este regretabil că sunt oameni care recurg la astfel de lucruri care nu au nici măcar un sâmbure de adevăr”, a explicat liderul PSD. 

Viorica Dăncilă a fost întrebată şi care politician dintre Liviu Dragnea, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu i-a provocat cea mai mare dezamăgire, spunând că de la fiecare a avut dezamăgiri. „Cred că de la fiecare am avut dezamăgiri. În rest, nu aş putea spune, să dau un exemplu dintre cei trei. Liviu Dragnea, că s-a poziţionat împotriva partidului pe care l-a condus, Victor Ponta, că vrea să desfiinţeze un partid care i-a oferit atât de multe, postul de premier şi deputat, a ieşit tot pe listele PSD, Călin Popescu Tăriceanu pentru că a plecat într-o alianţă în care oamenii au crezut şi pe urmă a plecat în altă parte, lăsând toate promisiunile făcute în urmă. Cred că de la fiecare au fost dezamăgiri, important este să învăţăm din aceste lucruri, eu nu pot să-i sancţionez, dar sunt convinsă că îi vor sancţiona oamenii la vot”, a mai declarat Dăncilă.

Am învăţat din alegerile europarlamentare că nu trebuie să mai avem ca şi subiect Justiţia

Premierul Viorica Dăncilă consideră că între ministrul Justiţiei, Ana Birchall, şi şeful Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, nu trebuie să fie conflicte şi crede că lucrurile puteau fi lămurite prin dialog.

Dăncilă spune că relaţia pe care o are cu Birchall este una instituţională. Viorica Dăncilă a fost întrebată, luni, la emisiunea Adevărul Live, în ce relaţie este cu ministrul Justiţiei, Ana Birchall. 

Este revocată, am propus revocarea. Relaţiile sunt relaţiile instituţionale pe care le am cu toţi ceilalţi miniştrii. E adevărat, partidul a fost foarte supărat pentru că noi am spus că nu mai intervenim în Justiţie (s.n.). Am învăţat din alegerile europarlamentare că nu trebuie să mai avem ca şi subiect Justiţia. Justiţia trebuie făcută de magistraţi, acolo trebuie căutat un consens pentru a merge mai departe. Anumite afirmaţii ale doamnei ministru au nemulţumit şi de aceea au fost reacţiile de la partid. Relaţiile sunt aşa cum trebuie să fie între un ministru şi primul ministru”, a declarat Viorica Dăncilă. Ea s-a referit şi la conflictul dintre Ana Birchall şi Lia Savonea, spunând că acesta nu trebuia să aibă loc.  

Mi se pare că astfel lucruri nu trebuie să aibă loc. Nu este normal ca între un ministru şi şeful CSM să existe un astfel de conflict şi acest conflict să se facă prin intermediul mass mediei. Cred că lucrurile se puteau lămuri altfel şi cred că dialogul era cel mai important în această situaţie”, a explicat premierul.  

Dăncilă a fost întrebată și dacă este de acord cu Adina Florea în fruntea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie, spunând că nu vrea să intervină în acest domeniu. „Nu trebuie să fiu eu de acord. Nu o cunosc, mi se pare că am văzut-o o dată pe doamna Adina Florea. Nu vreau să intervin în Justiţie şi cred că cei din Justiţie trebuie să hotărască cine este şeful secţiei speciale, hotărârile care se iau, ceea ce se acceptă sau nu pe GRECO. Uitaţi Olanda, de exemplu. Ei nu au făcut modificările pe GRECO pentru că au spus că asociaţiile de magistraţi trebuie să ajungă la un consens pentru a putea lua o decizie. Eu cred că magistraţii îşi cunosc foarte bine meseria şi cred că noi din punct de vedere politic nu trebuie să mai intervenim în Justiţie”, a mai spus premierul. 

Întrebată dacă este de acord cu Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, Dăncilă a răspuns: “Nu pot fi eu de acord, trebuie să fie magistraţii de acord”.

Premierul Viorica Dăncilă a mai afirmat că nu are încredere în liderul Pro România Victor Ponta, în condiţiile în care acesta nu şi-a respectat cuvântul, la discuţiile avute recent. „Dorinţa lui Victor Ponta este de a distruge PSD, cred că este o ură împotriva PSD (…) Dar Victor Ponta nu-şi doreşte binele PSD. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat cu Călin Popescu Tăriceanu: scos din cursa pentru prezidenţiale, partidul rupt”, spune Dăncilă.

Dăncilă a spus, luni, la Adevărul Live, că a făcut campanie zi de zi, timp de o lună, pentru Victor Ponta, atunci când acesta a candidat la Preşedinţie, dar „aroganţa” a fost unul dintre motivele pentru care au fost pierdute alegerile.

Întrebată dacă ar negocia cu Ponta pentru un guvern PSD-Pro România, ea a răspuns negativ.

Nu. Nu am încredere în Victor Ponta”, a declarat Dăncilă.

De asemenea, întrebată dacă nu regretă că nu i-a oferit lui Victor Ponta ministere şi să renunţe la candidatura sa la prezidenţiale, Dăncilă a spus: „Nu regret absolut deloc”.

În momentul în care discuţi cu cineva, eu sunt un om care îmi respect cuvântul şi când hotărâm un lucru, mergem pe acel lucru până la capăt. Victor Ponta nu şi-a respectat cuvântul şi nu-şi va respecta cuvântul faţă de nimeni. În momentul în care ai o discuţie cu un lider, există o regulă nescrisă: nu ieşi imediat public şi spui despre ce ai disuctat, spui subiectele pe care le-ai abordat, ba de multe ori mai adaugi şi de la tine. Cred că e o regulă în politică, în momentul în care discută doi lideri, se iau anuite decizii care devin publice atunci când îşi dau acordul cei doi”, a explicat ea.

Dăncilă a susţinut că ceea ce a văzut la Victor Ponta nu este dorinţa de a câştiga.

Dorinţa lui Victor Ponta este de a distruge PSD, cred că este o ură împotriva PSD pentru că atacuri în ceea ce mă priveşte am avut din partea multora. Ce mă aşteptam de la Victor Ponta – să fie un om cu mai multă atenţie în exprimare, ca să fiu elegantă, dar am văzut jigniri, puteam şi eu să jignesc, nu o să o fac pentru că tocmai astfel oamenii vor vedea care este diferenţa. Dar Victor Ponta nu-şi doreşte binele PSD. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat cu Călin Popescu Tăriceanu: scos din cursa pentru prezidenţiale, partidul rupt”, a spus ea.

Dăncilă a subliniat că nu va fi un nou guvern din care să facă parte Tăriceanu şi Ponta.

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here