Virgil Popescu: Creșterea prețului la o anume benzinărie – parte dintr-un război hibrid

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat, miercuri seara, cum au apărut creșterile bruște de preț la carburanți și i-a sfătuit pe oameni să nu intre în panică, arătând că informaţia conform căreia preţul benzinei a ajuns la 11 lei/litru a plecat de la reţeaua de benzinării MOL din Ungaria, care „dacă ar fi fost mai atenţi, acest lucru nu s-ar fi întâmplat”. Însă, potrivit ministrului, în actuala situație de la graniță, răspândirea unui asemenea zvon face parte dintr-un ”război hibrid”. 

Avem un conflict la frontieră iar o informație de preţ pusă de o benzinărie din Beiuş s-a dus la nivel naţional că de la noapte preţurile vor fi  de 10, 11 lei şi nu vom mai avea benzină. Mi se pare că face parte dintr-un război hibrid în condițiile în care avem la graniță un conflict militar„, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu la Antena 3.

Ministrul a precizat că lanțul de benzinării MOL are probleme cu aprovizionarea din cauza plafonării preţurilor la benzină şi motorină în Ungaria şi a dat asigurări că producătorii din România nu au niciun motiv să aplice acest nivel de preţ.

Am discutat cu cei doi mari producători din România cu OMW şi Petrom şi nu se pune problema de a nu avea stocuri.

Întâmplător sau neîntâmplător observ că lanțul de benzinării Mol a scumpit în această seară preţul la benzină şi motorină şi l-a dus la peste 9 lei.

Întâmplător acest lanț de benzinării din ţara vecină are probleme cu aprovizionarea din cauza plafonării preţurilor la benzină şi motorină în Ungaria, iar acolo nu mai există produs.

Probabil că acolo există unul din motivele pentru care a scumpit întreg lanțul de benzinării preţul la benzină şi motorină”, a spus Virgil Popescu.

Într-o declarație la Digi24, ministrul a mai precizat că, dacă cei de la MOL ar fi fost mai atenți, nu s-ar fi ajuns în această situație.

Dacă ar fi fost mai atenţi, acest lucru nu s-ar fi întâmplat şi, probabil, de mâine controalele care vor fi demarate, aşa cum a spus şi prim ministrul, vor lămuri acest aspect şi ne vom lămuri de ce a început acest lucru.

Această informaţie a fost rostogolită prin social media şi a ajuns la a crea panică în România într-un timp foarte scurt: cozi la benzinării, cum că de mâine preţurile vor fi de 10 şi 11 lei şi, mai mult, că vom rămâne şi fără stocuri de benzină şi motorină. A trebuit să infirmăm ferm acest lucru, să ieşim să spunem că este exclus ca România să rămână fără stocuri de benzină şi de motorină. Este exclus ca să asistăm la o explozie a preţurilor la benzină şi la motorină, în condiţiile în care preţul barilului a început să scadă. Până astăzi a scăzut cu 3 dolari„, a afirmat Popescu, la Digi 24.

Oficialul a scris, anterior, pe propria pagină de Facebook, că România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanţi în benzinării, iar românii nu trebuie să intre în panică şi să stea la cozi, pentru că stocurile sunt suficiente.

România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanţi în benzinării. Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanţii Rompetrol şi ai OMV Petrom şi am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere şi vor asigura livrările către clienţi. Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică şi să stea la cozi. Avem suficiente stocuri !„, a susţinut Popescu.

În acelaşi context, premierul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant, a anunţat şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Nu există motive reale pentru creşteri accelerate de preţuri in România. Ţara noastră are stocuri suficiente de carburant. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant. Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”, a spus Cărbunaru.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here