Virusul din China | OMS va reanaliza dacă trebuie să declare stare de urgență globală

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va reanaliza joi, într-o şedinţă cu uşile închise, dacă trebuie să declare stare de urgenţă la nivel global din cauza coronavirusului din China, unde numărul deceselor a urcat la 133, în timp ce guvernele străine îşi evacuează cetăţenii din provincia Hubei, care este epicentrul epidemiei, transmite News.ro, care citează Reuters.

”În ultimele câteva zile, răspândirea virusului, în special în unele ţări, mai ales transmiterea de la om la om, ne îngrijorează. Cu toate că numărul cazurilor din afara Chinei este încă relativ mic, are potenţialul să devină o epidemie mult mai extinsă”, a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă la Geneva, nominalizând Germania, Vietnam şi Japonia.

În total au fost constatate 6.065 de cazuri de virus de tip gripal, în 17 state la nivel mondial, toate cu excepţia a 70 în China, potrivit celor mai recente date ale OMS. Toate decesele au avut loc în China, unde au avut loc 132 de decese, până marţi seara. Un alt deces a fost raportat miercuri în provincia Sichuan.

Situaţia se menţine ”sumbră şi complexă”, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care a promis marţi că virusul va fi înfrânt.

Preşedintele american Donlad Trump a spus că a vorbit cu Xi şi că administraţia sa lucrează îndeaproape cu China pentru a ţine sub control epidemia.

Orașe pustii

Unele companii aeriene importante şi-au suspendat cursele către China, iar un economist reputat a anticipat un impat major asupra creşterii economice.

O comisie a OMS formată din 16 experţi independenţi a refuzat de două ori, săptămâna trecută, să declare stare de urgenţă internaţională, dar va reevalua situaţia joi.

În multe oraşe chineze, străzile sunt în mare parte pustii. Atracţiile turistice sunt închise, iar cafenelele Starbucks cer oamenilor să li se ia temperatura şi să poarte măşti.

”Am fost foarte îngrijorat că am fost blocat aici”, a declarat Takeo Aoyama, care a sosit la Tokyo cu un avion charter cu 206 japonezi la bord evacuaţi din Wuhan, unele guverne începând să îşi repatrieze cetăţenii.

Statele Unite au scos din Wuhan circa 210 americani, care vor fi consultaţi de mai multe ori după sosirea în California.

Franţa a anunţat că un prim zbor cu francezi la bord urma să plece miercuri noaptea, iar Marea Britanie va evacua joi 200 de britanici cu un avion charter. Canada organizează evacuări la rândul ei.

Impact economic

Virusul are un impact puternic asupra economiei chineze, a doua ca mărime din lume. Companiile îşi reduc deplasările către China, iar turiştii îşi anulează călătoriile. Unele companii aeriene îşi anulează cursele, de la British Airways şi Lufthansa la operatorul naţional al Tanzaniei, care şi-a amânat zborurile inaugurale.

Un economist guvernamental a spus că criza ar putea reduce creşterea economiei chineze din primul trimestru cu un puct procentual, la 5%.

Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong au scăzut cu 2,5%, la cel mai redus nivel din ultimele şapte luni, în prima şedinţă de tranzacţionare după vacanţa pentru Anul Nou chinezesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here