Vladimir Putin acuză Polonia de complicitate cu Adolf Hitler

Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a relansat marţi un război al declaraţiilor cu Polonia, pe care o acuză că a încheiat o „înţelegere” cu Adolf Hitler şi că a acţionat în mod „antisemit” în zorii celui de-al Doilea Război Mondial, relatează AFP.

Putin a dat asigurări, în faţa unei reuniuni a unor ofiţeri de rang înalt de la Ministerul Apărării, că este la curent cu arhive recuperate din Europa de către Armata Roşie după 1945 care arată că mai multe ţări, între care şi Polonia, se aflau în complicitate cu dictatorul nazist.

„Ei (polonezii) au încheiat practic o înţelegere cu Hitler. Acest lucru este clar în documentele din arhive”, a subliniat Putin, declarându-se „insultat de felul în care Hitler şi Polonia au discutat despre aşa-zisa problemă evreiască”.

„Nenorocit” și ”porc antisemit”

Cel mai puternic om din Rusia dă asigurări că a luat la cunoştinţă documente istorice în care ambasadorul polonez în Germania în 1938 a promis să-i ridice un „monument frumos” la Varşovia liderului Germaniei naziste, după ce acesta din urmă a propus „trimiterea evreilor în colonii în Africa”.

Acest ambasador „s-a solidarizat complet cu Hitler”, a acuzat Vladimir Putin, care l-a catalogat dreptun „nenorocit” şi „porc antisemit”.

El a făcut totodată o paralelă cu decizii ale conducătorilor polonezi actuali, care „demolează monumentele soldaţilor Armatei Roşii”, sărbătoriţi odinioară ca eliberatorii ţării, date jos de pe piedestal cu lanţuri în ultimii ani.

Rusia şi Polonia şi-au multiplicat în ultimele zile acuzaţiile reciproce cu caracter istoric.

Diplomaţia rusă a denunţat „retrorica agresivă” a Varşoviei, în timp ce diplomaţia poloneză şi-a exprimat „îngrijorarea”, acuzând liderii ruşi de „prezentarea unei imagini false a evenimentelor”.

Uitarea

Rusia denunţă de mai mulţi ani ceea ce consideră drept uitarea în care au căzut, în ţările occidentale, considerabilele sacrificii consimţite de URSS până în 1945 şi mai ales cele 27 de milioane de sovietici morţi în al Doilea Război Mondial.

Vladimir Putin a denunţat vineri o rezoluţie a Parlamentului Euripean (PE) de la Strasbourg cu privire la „memoria europeană”, adoptată în septembrie, care pune pe picior de egalitate comunismul şi nazismul.

Cu ocazia reuniunii de marţi cu ofiţeri, Putin a elogiat, de asemenea, noile arme hipersonice puse la punct de Rusia, de care „nicio altă ţară nu deţine”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here