Vor depune toți românii declarație de avere? Explicațiile liberalului care a lansat această idee

sursa: captura video privesc.eu

Cristian Băcanu, președintele PNL Sector 5 și proaspăt numit secretar de stat în Ministerul Justiției, a lansat ieri în discuție ideea declarațiilor de avere pentru toți românii, ca metodă de combatere a evaziunii fiscale. Afirmația a fost făcută în timpul unei conferințe organizate la ASE.

„Ar fi de bun augur să avem un altfel de mod de control. Să verificăm cum anumiți cetățeni au averi impresionante în condițiile în care nu au avut venituri impozabile. Sunt n exemple. Avem artiști iluștri care merg cu mașini scumpe și trăiesc în vile de lux și nu plătesc impozite. (…) Ar fi util să discutăm despre necesitatea unei declarații de avere pentru toți cetățenii, până la urmă trebuie să avem o evidență pentru a controla veniturile și să ne dăm seama unde sunt probleme. Trebuie o evidență a bunurilor pe care fiecare cetățean le deține”, a declarat Cristian Băcanu, la o conferință organizată de Curs de guvernare.

La câteva ore după, în timpul unei conferințe de presă de la guvern, ministrul de Finanțe Florin Cîțu a fost întrebat de un jurnalist în legătură cu această idee. Cîțu a refuzat să comenteze, spunând că nu știe declarația, contextul în care a fost făcută și că nu a vorbit cu Cristian Băcanu.

În schimb, a comentat, în stilul ei caracteristic, Lia Olguța Vasilescu, care a scris că PNL confirmă astfel toate temerile invocate până acum legate de guvernarea Orban.

„Hai! Asezați-vă liniștiți la coadă, pe două rânduri, dar absolut toți, nu doar politicienii și funcționarii publici, să vă depuneți declarația de avere, că a venit PNL la guvernare și, așa cum știți, PNL îi consideră pe toți hoți si e cu lupta anticorupție! Ce credeați? Ca doar cu PSD-iștii au treaba? Că dacă ați sărit prin piață sau ați votat disciplinat scăpați?” a scris fostul ministru al Muncii.

Pe seară, președintele PNL Sector 5 a clarificat ce a vrut să spună, dar fără să-și retragă ideea.

„În primul rând, aș vrea să lămuresc contextul în care am făcut această declarație, o declarație neinspirată, aș spune, la momentul ăsta. Eram la ASE, la o conferință în care discutam despre posibile soluții pentru a eficientiza lupta împotriva corupției. Trebuie să precizez că Guvernul și membrii Guvernului nu au discutat și nu au în vedere să adopte astfel de declarație. Nu retractez, dar din punctul meu de vedere a fost o exprimare neinspirată la momentul respectiv, pentru că lucrurile trebuie văzute în cadrul celor expuse de mine în acel speech. Nu s-a discutat despre așa ceva la nivelul Guvernului” a spus Cristian Băcanu pentru Digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here