Washington: Asistăm la un regres alarmant al democrației

Antony Blinken

Guvernul american al lui Joe Biden, care susţine că pune drepturile omului în centrul politicii sale externe, a constatat marţi „regresul” persistent al acestora pe plan global, regres ilustrat, în opinia sa, de războiul din Ucraina, informează miercuri AFP, citată de Agerpres.ro.

„De mai mulţi ani asistăm la un regres alarmant al democraţiei, al statului de drept, al respectării drepturilor omului în numeroase locuri ale lumii”, a declarat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, prezentând presei raportul anual al Departamentului de Stat asupra drepturilor omului. „De la publicarea raportului nostru precedent”, în urmă cu un an, „acest regres, din nefericire, a continuat”, a adăugat Blinken.

El a evocat situaţia din Ucraina după invazia rusă drept ilustrarea „cea mai flagrantă” a „consecinţelor umane ale acestui declin”, acuzând din nou forţele Moscovei de „atrocităţi generalizate” în zonele pe care le-au ocupat.

„Trupurile lăsate pe străzi cu mâinile legate; teatre, gări, blocuri reduse la ruine cu civili în interior”; „mărturiile unor femei şi fete care au fost violate şi civili sub asediu, murind de foame şi frig”, a enumerat el.

Secretarul de stat a denunţat mai ales încălcările drepturilor omului în ţările adversare SUA, acuzând din nou China de comiterea unui „genocid” împotriva musulmanilor uiguri şi pe talibani că îşi înmulţesc „arestările arbitrare de femei, manifestanţi şi jurnalişti” după ce au revenit la putere, în august, în Afganistan, scrie AFP.

Însă, el a criticat de asemenea derivele unor ţări partenere ale Washingtonului, precum Egiptul, căruia i-a reproşat că l-a plasat în detenţie pe avocatul şi apărătorul drepturilor omului Mohamed al-Baqer, sau Etiopia, unde, constată el, „toţi beligeranţii au comis atrocităţi” şi unde „mii de etiopieni se află în detenţie în condiţii care le pun viaţa lor în pericol”.

Antony Blinken a respins criticile unor organizaţii pentru apărarea drepturilor omului care deplâng faptul că administraţia Biden nu exercită suficientă presiune asupra unor ţări aliate ale SUA.

„Fie că este vorba de o ţară prietenă sau de o ţară cu care noi avem diferende reale, unitatea noastră de măsură este aceeaşi”, pentru că drepturile omului „sunt universale”, a insistat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here