Washington Post: SUA ar putea furniza Europei pompe de căldură pentru a compensa lipsa gazului rusesc

Washington Post anunță că, deoarece administrația Biden a anunțat interzicerea importurilor de petrol și gaze naturale din Rusia, ideea pompei de căldură este luată în considerare serios la Casa Albă.

Asistenții Casei Albe au studiat planurile de a crește puternic producția americană de pompe de căldură – eficiente din punct de vedere energetic și care se speră să fie folosite în Europa, dacă liderii europeni ar decide să reducă importurile de petrol rusesc – au declarat, sub protecția anonimatului trei persoane care au cunoștință despre această problemă

Oficialii administrației Biden au evaluat dacă aceste pompe de căldură ar putea fi produse prin Legea producției de apărare, o lege de urgență a apărării naționale sau prin programe de achiziții la Departamentul Apărării, au declatar sursele. Unii susținători ai ideii au comparat ideea cu programul „Lend-Lease Act” prin care SUA trimiteau provizii critice națiunilor aliate care fuseseră invadate de Germania în al Doilea Război Mondial.

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat marți, 8 martie, interzicerea completă a importurilor de petrol, gaze şi cărbune din Rusia. Anunțul vine după ce Statele Unite au implementat deja o serie de măsuri economice pentru a sancționa Rusia, inclusiv prin impunerea de sancțiuni băncii sale centrale și oligarhilor apropiați de Putin.

”Interzicem toate importurile de petrol, gaze şi cărbune din Rusia. Gazele ruseşti nu vor mai fi acceptate în porturile SUA. SUA au decis să sprijine poporul ucrainean şi am clarificat faptul că nu vom susţine invazia rusă asupra Ucrainei. Am luat această decizie împreună cu partenerii noştri din întreaga lume, în special cu statele europene”, a spus Biden.

La rândul său, Marea Britanie va interzice importul de petrol din Rusia în semn de protest faţă de invazia asupra Ucrainei.

Cu toate acestea, anunţul UE cu privire la o interdicţie similară pare să fie tot mai puţin probabil, din cauza temerilor legate de creşterea inflaţiei şi de eventuale represalii din partea Rusiei.

Embargoul petrolului reprezintă una dintre cele mai dure acțiuni de penalizare a Rusiei de către America de la începutul războiului. Și ar putea avea consecințe geopolitice enorme, deoarece prețul petrolului a crescut vertiginos de când Rusia a invadat Ucraina, generând costuri uriașe pentru companii și consumatori.

Mișcarea făcută de SUA îl va priva pe președintele rus Vladimir Putin de una dintre principalele surse de venituri ale guvernului său. Însă riscă în același timp și un șoc pentru sistemul economic global, iar numeroase economii ar putea fi grav afectate.

Petrolul rusesc reprezintă aproximativ un sfert din importurile de petrol ale Uniunii Europene, dar doar 3% din importurile Statelor Unite, scrie The Washington Post.

În același timp, energia și gazele naturale continuă să se scumpească. Prețurile mai mari ale gazelor au impact în mai multe sectoare ale economiei. Companiile aeriene cresc și ele prețurile, transferând costurile mai mari către consumatori. Șoferii își schimbă comportamentul, reducând călătoriile, pentru a face economii. Și prețurile la produsele care sunt livrate cu camioane pot crește, de asemenea, creând un nou val de presiuni inflaționiste. În prezent, Rusia produce aproximativ 11% din petrolul mondial, sau aproximativ 10,5 milioane de barili pe zi.

Înalți oficiali de la Casa Albă, arată Washington Post, au analizat în ultimele zile o serie de măsuri menite să umple golul lăsat în țările Europei de o potențială sancțiune radicală decisă de UE împotriva Rusiei.

Aceste măsuri prevăd, printre altele, extinderea masivă în SUA a producției de „pompe de căldură”, care să fie livrate urgent în Europa. În același timp, SUA ar urma să pună la dispoziția Europei rezervele sale de petrol, până la depășirea șocului inițial.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here