Xi Jinping: China şi Siria urmează să încheie un parteneriat strategic

Sursa: Pixabay

China şi Siria urmează să încheie un ”parteneriat strategic”, anunţă vineri preşedintele chinez Xi Jinping, cu ocazia vizitei omologului său Bashar al-Assad, izolat şi vizat de sancţiuni internaţionale şi care se află în căutare de fonduri în vederea reconstrucţiei ţării sale devastate de război, relatează AFP, citată de News.ro.

”Azi (vineri) vom anunţa în comun crearea unui parteneriat strategic China-Siria care va fi o etapă importantă în istoria relaţiilor bilaterale”, a declarat preşedintele chinez, citat de televiziunea chineză de stat CCTV.

Bashar al-Assad, izolat pe scena internaţională şi aflat în căutare de fonduri pentru reconstrucţia Siriei, a început joi prima sa vizită oficială în China din ultimii aproape 20 de ani, cu speranţa, potrivit Beijingului, de a ridica relaţiile siriano-chineze la ”un nou nivel”.

El caută fonduri în vederea econstrucvţiei Siriei, în urma unui război sângeros care a antrenat distrugeri masive ale infrastructurii şi a redus la neant mai multe sectoare ale economiei siriene, în contextul în care Damascului i s-au impus sancţiuni internaţionale grele.

”Credem că vizita preşedintelui Bashar al-Assad va consolida încrederea politică şi cooperarea în diverse sectoare între cele două ţări, ridicând legăturile bilaterale la un nou nivel”, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

China este unul dintre aliaţii lui al-Assad, pe care l-a susţinut în Consiliul de Securitate al ONU, abţinându-se cu regularitate la votul unor rezoluţii împotriva puterii siriene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here