Ylva Johansson, despre aderarea la Schengen: CE a propus Cosiliului UE să stabilească în acest an data la care să se elimine controalele interne la frontierele terestre

În raportul anual Schengen adoptat de Comisia Europeană au fost propuse, pentru prima oară, recomandări către Consiliul UE ca să decidă în acest an data la care să fie eliminate controalele interne la frontierele terestre, a anunțat comisarul eruropean Ylva Johansson. „Această propunere va fi discutată în cadrul următorului Consiliu din iunie. Şi ştiu că este o prioritate şi pentru preşedinţia belgiană”, a mai spus oficialul european.

La rândul său, ministrul de Interne Cătălin Predoiu a declarat că va continua să facă toate eforturile necesare pentru ca România să devină stat membru cu drepturi depline în spaţiul Schengen.

„Sunt foarte fericit să fiu aici, astăzi, în frumoasa voastră capitală. În primul rând, aş dori să-i mulţumesc Ministrului Stoyanov pentru invitaţia sa. Sunt foarte fericit că pot continua lucrul cu dânsul. Pentru noi, el este un partener foarte bun, un ministru foarte bun. Am colaborat foarte bine anul trecut şi vom continua să lucrăm şi anul acesta pentru implementarea acquis-ului Schengen la toate frontierele în 2024. De asemenea, aş dori să-i mulţumesc comisarului Johansson pentru inspiraţia, suportul, dedicarea şi angajamentul său faţă de obiectivele noastre comune. Schengen nu este doar o problemă bilaterală între România şi Bulgaria. Schengen este un proiect european. Anul trecut am realizat un pas important. Trebuie să continuăm cu al doilea, cu frontierele terestre în 2024. Ambele ţări sunt pregătite pentru asta. Suntem pregătiţi să o facem”, a afirmat Cătălin Predoiu, într-o conferinţă de presă susţinută la Sofia, împreună cu Ylva Johansson, comisarului european pentru afacerile interne, cu privire la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, potrivit comunicatului de presă al MAI.

Ministrul de Interne a mai spus că România a implementat cu succes decizia luată în 2023, potrivit News.ro.

„Am luat măsurile necesare pentru a securiza frontierele noastre şi frontierele europene pentru a combate migraţia ilegală şi crima organizată transfrontalieră. Şi este adevărat, suntem aici pentru a sărbători un rezultat important obţinut anul trecut. Dar suntem şi aici pentru a ne organiza eforturile pentru a continua munca noastră în beneficiul cetăţenilor noştri în 2024 până când vom finaliza acest important proiect european, care este extinderea acquis-ului Schengen la toate frontierele pentru România şi Bulgaria”, a completat Predoiu.

El a mai spus că a discutat cu Ylva Johansson, în detaliu, despre „toate măsurile pentru a integra eforturile poliţiştilor noştri la frontieră internă pentru a combate crima organizată, pentru a lupta împotriva migraţiei ilegale, pentru a lua toate deciziile în scopul asigurării pentru cetăţenii noştri a unei călătorii libere şi a unui mod sustenabil de a-şi exercita drepturile conferite de Constituţie şi tratatele europene”.

„Sunt sigur că împreună cu comisarul Johansson şi cu restul statelor membre UE vom atinge obiectivele noastre anul acesta. Vă mulţumesc foarte mult şi abia aştept să colaborez cu dumneavoastră”, a conchis Cătălin Predoiu.

La rândul său, comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a precizat că nu este complet mulţumit deoarece România şi Bulgaria nu au aderat la spaţiul Schengen, cu drepturi depline. El a adăugat că, în urmă cu două zile, Comisia Europeană a adoptat raportul anual Schengen, unde, pentru prima dată, am propus de asemenea recomandări pentru Consiliu UE, în care „propunem Consiliului să stabilească în acest an data la care să se elimine controalele interne la frontierele terestre”.

„Este minunat să mă întorc în Sofia şi este o plăcere să fiu aici cu dumneavoastră, domnule ministru Stoyanov, dragă Kalin, şi împreună cu dumneavoastră, domnule ministru Predoiu, dragă Cătălin, pentru a celebra aderarea meritată şi mult aşteptată a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen. Am colaborat foarte strâns la acest proiect. Prin urmare, este un moment excelent de sărbătoare. Totuşi, nu suntem complet mulţumiţi, deoarece încă mai avem nevoie să decidem ridicarea controalelor la frontierele terestre, aşa cum bine ştiţi. Şi vă pot spune că, acum două zile, Comisia a adoptat raportul anual Schengen, unde, pentru prima dată, am propus de asemenea recomandări pentru Consiliu, în care propunem Consiliului să stabilească în acest an data la care să se elimine controalele interne la frontierele terestre”, a explicat Ylva Johansson.

El a mai spus că „această propunere va fi discutată în cadrul următorului Consiliu UE din luna iunie.

„Şi ştiu că este o prioritate şi pentru preşedinţia belgiană. Vreau să vă spun că am avut un schimb foarte constructiv de opinii, unde ambii miniştri, Stoyanov şi Predoiu, au vorbit despre îmbunătăţirile realizate atât în Bulgaria, cât şi în România. De asemenea, am observat, prin diferite misiuni de fact-finding şi evaluări ale Comisiei, că aceste două ţări, Bulgaria şi România, sunt de fapt mai bine pregătite să respecte toate cerinţele Schengen decât unele dintre celelalte state membre. Avem o protecţie eficientă a frontierelor externe ale Schengen. Colaborăm bine cu ţările terţe, inclusiv o cooperare foarte importantă cu Turcia. Am înregistrat de asemenea o creştere semnificativă a numărului de repatrieri”, a completat comisarul european pentru afaceri interne, potrivit sursei citate.

„Colaborarea noastră poliţienească este eficientă”, a continuat Johansson.

„Astfel, observăm că acum, după ce săptămâna trecută am avut o decizie, decizia finală privind noul Pact privind migraţia şi azilul, atât Bulgaria cât şi România sunt în avans faţă de unele dintre celelalte state membre în ceea ce priveşte implementarea, datorită tuturor eforturilor depuse la frontierele externe. Este impresionant să vedem toate aceste progrese. Şi ultimul lucru pe care aş dori să-l spun este că aceasta a fost o problemă foarte importantă pentru Comisie, dar şi pentru mine personal, să văd Bulgaria şi România ca membri deplini ai spaţiului Schengen. Şi sunt absolut convins şi foarte motivată să văd ultima decizie de eliminare a controlului la frontiera terestră în timpul mandatului meu de comisar european”, a concluzionat oficialul european.

Ministrul Predoiu: Decizia de extindere cu frontierele terestre va fi politică / Sunt convins că procesul de aderare la Schengen este ireversibil

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here