Zegrean consideră că nu sunt motive ca CCR să respingă eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a afirmat joi că nu ar exista motive ca CCR să respingă proiectul de lege adoptat de către Legislativ care prevede eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. El a explicat că nu este vorba despre o pensie propriu-zisă, ci despre o indemnizaţie pentru limită de vârstă, iar foştii parlamentari oricum au şi pensie bazată pe contributivitate.

„Motivele invocate nu sunt valabile. Niciunul dintre ele nu ar duce la declararea neconstituţionalităţii legii, pentru că, în primul rând, nu e vorba de o pensie, e vorba de o indemnizaţie pentru limită de vârstă. Foştii parlamentari au şi o altă pensie contributivă. Nu trebuie tratată ca o pensie. Referitor la drepturile câştigate, nu este o teorie constituţională. În Constituţie nu veţi găsi nicăieri scris că un drept câştigat aşa rămâne pe vecie. Dacă ar fi aşa, ar însemna că nicio lege nu ar mai putea fi abrogată. Este o situaţie specială. Legea nu se referă la toată naţia, ci la cei care au trecut prin Parlament. Este o lege specială pentru că este o lege adoptată în cele două camere ale Parlamentului, nu este o lege a pensiilor”, a declarat Augustin Zegrean, într-o intervenţie telefonică la Digi 24. 

Fostul preşedinte al CCR a mai spus că faptul că că le taie pensiile parlamentarilor, nu înseamnă că vor creşte celealte pensii. 

„Problema pensiilor rămâne, este foarte gravă. Faptul că le taie la parlamentari, nu le creşte pe celelalte. Dacă nu s-ar fi referit şi la cele aflate în plată, am fi avut două categorii de parlamentari, unii care primesc şi unii care nu primesc. E posibil aşa ceva? Cei care s-au nimerit să se afle în Parlament în perioada în care s-a aplicat această dispoziţie din legea privind statutul deputaţilor şi senatorilor o au şi ar rămâne cu pensia, iar cei care ar ieşi de la pensie de mâine n-ar mai primi? E posibil? E vorba de tratament egal. Dacă au avut un mandat de parlamentar şi au primit pensie, şi aia rămâne în continuare, atunci şi cel care vine în continuare va fi tratat egal. Sunt pensii de serviciu”, a completat Zegrean. 

Camera Deputaţilor şi Senatul reunite în plenul comun de miercuri au votat eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Comisia pentru statut a adoptat raport de admitere cu amendamente la proiectul PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Singurii parlamentari care s-au abţinut au fost cei de la UDMR. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a declarat, întrebat dacă este aplicabil proiect de lege şi pentru plăţile indemnizaţiilor speciale ale parlamentarilor aflate acum în plan, că imediat ce legea va intra în vigoare foşii şi actualii beneficiari ai pensiilor speciale nu vor mai beneficia de ele.

2 COMENTARII

  1. O problema ce deja este rezolvata . Sa vedem cum va fi abordata problema ce este reprezentata de restul de indemnizatii aferente sau acele pensii ce cuprind sume ce trec, ce exced , suma dobindita prin contributivitate . Si aceste sume , ce nu fac parte din drepturile oferite de contributivitate, se supun acelorasi reguli ca si sumele identificate ca neconforme de catre seful CCR. Seful CCR ne spune, in cla. cum nimic -nu este batut in cuie -si un drept cistigat (dar un drept cistigat este valabil atita timp cit se bazeza pe o lege a contributivitatii )nu este de neinlocuit . Prin aceasta zicere si prin legea ce tocmai a fost votata se deschide calea eliminarii tuturor pensiilor asa numitele speciale .

  2. O problema ce deja este rezolvata . Sa vedem cum va fi abordata problema ce este reprezentata de restul de indemnizatii aferente sau de acele pensii ce cuprind sume ce trec, ce exced , suma dobindita prin contributivitate . Si aceste sume , ce nu fac parte din drepturile oferite de contributivitate, se supun acelorasi reguli ca si sumele identificate ca neconforme de catre fostul sef al CCR. Seful CCR ne spune, in clar, cum nimic -nu este batut in cuie -si un drept cistigat (dar un drept cistigat este valabil atita timp cit se bazeza pe o lege a contributivitatii )nu este de neinlocuit . Prin aceasta zicere si prin legea ce tocmai a fost votata se deschide calea eliminarii tuturor pensiilor asa numitele speciale .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here